Search
Search

Uzgojimo svoje sadnice

16. 3. 2019
Zimsko razdoblje možemo iskoristiti za planiranje sadnje sadnica za sljedeću sezonu. Razne biljke, koje ćemo imati u sljedećoj sezoni u vrtu, prilagodimo plodoredu. Započinjemo sjemenjem biljaka kojima je potrebno duže vremena da bi iz njih nastale dobre sadnice. Važno je odvojiti vrijeme za pripremu i uzgoj sadnica odgovarajućim postupkom.

Započinjemo izborom dobrog i kvalitetnog sjemena. Sjeme možemo kupiti ili ga sami preraditi u prošloj sezoni. Ako sjeme kupujemo u specijaliziranim trgovinama, trebamo obratiti pozornost na više stvari: godinu prerade sjemena i stupanj klijavosti, koji bi trebao prelaziti 90 %. Ako želimo sjeme ekološke prerade, tada pazimo da sjeme bude pravilno označeno primjerenim ekološkim certifikatom.

Posude za sadnju

Sjeme možemo uzgajati u raznim posudama. To mogu biti lončići, kontejneri od stiropora ili plastike s više rupica na dnu. Koristiti možemo i lončiće iz prošle sezone, lončiće od jogurta i sl., samo je potrebno dobro ih oprati i osušiti. Oblik i visina lončića nisu važni.

Za sjetvu svih vrsta povrtnica potreban je kvalitetan supstrat te primjerena zemlja Bio Plantella Start, koja sadrži potpuno prirodan treset. Zemlja iz odgovarajućeg treseta osigurava dobru klijavost sjemena jer zadržava odgovarajuću količinu vode oko sjemena zato što sjeme klija samo uz odgovarajuću vlagu i toplinu. Kada sjeme pokrene prve supke (prvi klicin listić) i korijen, supstrat pruža odgovarajuću podršku kako bi se biljka dobro razvijala.

Supstrat, koji sadrži kvalitetan treset, osigurava dobar protok vode koja se ne zadržava u prevelikim količinama nego samo vlaži područje oko korijena. Zemlja Bio Plantella Start sadrži dovoljno hranjivih tvari da sjeme može proklijati. Kada sjeme proklije i naraste do određene veličine, tada određene vrste povrća (npr. plodovito povrće poput rajčice, paprike, patlidžana…) presadimo ili pikiramo u veće posude jer je biljkama potreban veći prostor za korijenje i nadzemni rast. Kada kalimo sjeme na prozorskoj dasci, posudu prekrijemo prozirnom folijom i tako pospješimo kaljenje. Kada biljka proklije, maknemo foliju.


Temperatura i svjetlost

Sadnicama je potrebno što više ujednačene temperature preko dana i noći. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura kreću se od 5 do 10 °C. Što je manja razlika u temperaturi, to će više pogodovati rastu i razvoju biljke. Najviše topline zahtijeva plodovito povrće (rajčica, patlidžan, paprika) jer im je za nicanje potrebno oko 25 °C, dok je kupusnjačama (cvjetača, kupus, kelj), salati i špinatu potrebno od 18 do 22 °C.

Važna je i svjetlost jer ne želimo imati sadnice sa slabom stabljikom. Ako imamo slabo osvjetljenje (oblaci, snijeg), snizimo temperaturu i smanjimo gnojenje.


Briga za biljke

Kada sadnice uspješno prokliju, one biljne vrste kojima je potrebno više prostora, (npr. plodovito povrće), presadimo u veće posudice. Koristimo zemlju Bio Plantella Start, koja pruža snažnu potporu korijenju biljaka i dobro upija vodu.

Sadnice polako dobivaju potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, zato ih gnojimo tekućim organskim gnojivom Bio Plantella Vrt koje sadrži vitamine i aminokiseline. Vitamini i aminokiseline važni su za otpornost i razvoj biljaka jer sudjeluju kod tvorbe te rasta cvjetova i plodova. Gnojimo ih 7 do 14 dana.

Kada su biljke još male, ne izlažemo ih izravnom suncu. Pazimo da imaju dovoljno svjetlosti i konstantnu temperaturu.


Sjetveni kalendar

Kod uzgoja sadnica sijanje započinjemo onima kojima je potrebno najviše vremena za razvoj prije nego ih presadimo u vrt ili na gredu.

U navedenom sjetvenom kalendaru nalaze se okvirni podatci o sjetvi, presađivanju i berbi prinosa koji se primjenjuju za kontinentalnu Hrvatsku, jer obala ima više temperature i veću količinu svjetla u zimskim i proljetnim danima.


VRSTA








SJETVA





PRESAĐIVANJE NA OTVORENO







PRINOSI


rana cvjetača 








sredina siječnja - ožujak 





travanj







lipanj - kolovoz


kasna cvjetača 








sredina siječnja - ožujak





travanj - srpanj







rujan - listopad


rani kupus 








veljača - ožujak





travanj







lipanj - srpanj


kasni kelj 








veljača 





travanj







srpanj


rana koraba 








sredina siječnja - veljača 





ožujak - travanj







srpanj - studeni


celer








veljača - marec





početak travnja - sreda lipnja







listopad


rana salata 








siječanj - ožujak





početak travnja - svibanj







lipanj - srpanj


endivija








veljača - ožujak





travanj - svibanj







srpanj


rajčica








veljača - ožujak





svibanj







srpanj - sredina listopada


patlidžan








druga polovica veljače





svibanj







srpanj - sredina listopada 


paprika








ožujak





svibanj







druga polovica srpnja

srpanj - sredina listopada


krastavci








travanj





sreda svibnja - sreda junija







druga polovica srpnja


ljetni poriluk 








veljača - ožujak





svibanj







kolovoz - rujan


ružmarin








ožujak- svibanj





travanj - svibanj







svibanj - kolovoz


ljupčac








travanj - svibanj





svibanj







svibanj - rujan


Vanes Husić
Povezane vsebine

Zemlja za setev in pikiranje ter gnojenje sejančkov

Tako kot za setev je tudi za pikiranje odlična zemlja Bio Plantella Start.

Izbira semena in setev za sadike

Kakovostno seme je osnova za dober pridelek.

Ste pri vrtnarjenju naleteli na vprašanje?

Obrnite se na naše strokovnjake, z veseljem vam bomo pomagali.