Kako ostvariti bogatu berbu borovnica? - napravivrt.hr
Search
Search

Kako ostvariti bogatu berbu borovnica?

25. 3. 2019

Na sam spomen borovnica odmah pomišljamo na šumske divlje borovnice, šačicu kojih možemo ubrati za vrijeme šetnje, i to ako imamo sreće. No, uz malo truda možete podignuti bogat nasad američkih borovnica u svom vrtu.

Gdje u vrtu sadimo borovnice?

Nasad američkih borovnica zahtijeva vlastiti prostor i mjesto pod suncem. Svi plodovi moraju biti izravno izloženi velikoj količini sunčeve energije ako želite da budu ukusni. Američke borovnice mogu dio dana provesti u sjeni, ali samo na nekoliko sati. Visoka stabla smiju bacati sjenu na njih za vrijeme najtoplijeg dijela dana, ali ih se nikako ne smije posaditi u sjeni. Polusjena im godi zato što su posađene u kiselom tresetnom tlu koje se ljeti brzo isuši. 

  • Američke borovnice mogu trajati više od 50 godina.
    Američke borovnice mogu trajati više od 50 godina.
  • Uz malo truda možemo imati bogat urod američkih borovnica u svom vrtu.
    Uz malo truda možemo imati bogat urod američkih borovnica u svom vrtu.

Kako saditi američke borovnice?

Rupa za sadnju borovnica mora biti široka oko 80 cm. Ne smije biti preduboka, do 50 cm. Nemojte stavljati nikakve plastične folije ili plastične bačve u tlo. Neće doći do »miješanja« zemlje. Postavite mrežu protiv voluharica na dno rupe za sadnju. Na bočnim stranama možete postaviti filc radi zadržavanja vode.

Zatim je na redu zatrpavanje rupe za sadnju. Američke borovnice acidofilne su biljke kojima je potrebna pH vrijednost između 3,5 i 5,5 za uspješan rast. Zbog toga trebate napuniti rupu prirodnom Bio Plantella zemljom za borovnice. Sadrži organsko gnojivo za početni rast te bioaktivnu glinu koja osigurava bolje zadržavanje vode. Prilikom zatrpavanja rupe odmah treba dobro namočiti svaki sloj (vreću) zemlje u vodu i dodati otprilike lopatu zemlje koju smo iskopali. Nemojte saditi borovnice u tlo koje ste uzeli ispod crnogoričnih stabala u šumi. Ono nije dovoljno kiselo zbog čega bi biljke mogle propasti nakon nekoliko godina.

Izrazito je važno koristiti prikladno gnojivo kojim ćete održati pH razinu kiselosti tla. Zbog toga trebate koristiti prirodno organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit za američke borovnice. Ovo je gnojivo dostatno i u ekološkoj proizvodnji, a s obzirom na to da je organsko, dulje vrijeme opskrbljuje biljke hranjivim tvarima. Unatoč tomu nužno ih je gnojiti triput godišnje.


  • Kod sadnje američkih borovnica umjesto plastične folije stavimo filc.
    Kod sadnje američkih borovnica umjesto plastične folije stavimo filc.
  • Američke borovnice acidofilne su biljke kojima je potrebna pH vrijednost između 3,5 i 5,5 za uspješan rast.
    Američke borovnice acidofilne su biljke kojima je potrebna pH vrijednost između 3,5 i 5,5 za uspješan rast.
  • Izrazito je važno koristiti prikladno gnojivo kojim ćete održati pH razinu kiselosti tla.
    Izrazito je važno koristiti prikladno gnojivo kojim ćete održati pH razinu kiselosti tla.
  • Za dobru berbu borovnica koristimo Bio Plantella paket za borovnice. Nutrivit - 100 % organsko gnojivo i Organsku zemlju za borovnice.
    Za dobru berbu borovnica koristimo Bio Plantella paket za borovnice. Nutrivit - 100 % organsko gnojivo i Organsku zemlju za borovnice.

Zaštita američkih borovnica tijekom godine

Prekrijte svoj nasad borovnica tijekom sadnje. Možete ih prekriti iglicama crnogoričnih stabala ili Plantella borovom korom. Na taj ćete način znatno smanjiti ishlapljivanje vode. Zaštita tijekom zime također je važna zato što biljka ima plitak korijenski sustav koji treba zaštititi. Najjednostavnije je koristiti smrekine grane jer će se iglice osipati i također prekriti nasad.

Osnove rezidbe borovnica

Oblik i visina borovnice ovise o sorti. Neke narastu i do dva metra, druge do metra, ali su isto toliko široke. Svi se trebaju jednako pridržavati osnovnih uputa za rezidbu. Svaki grm ima 12 – 15 mladica. Mogu biti stare najviše do šest godina te ih se može uključiti u plodored. To znači da imamo nekoliko šestogodišnjih, petogodišnjih, četverogodišnjih… i jednogodišnjih mladica. Najstarije mladice treba odrezati pri osnovi. Grane koje se križaju možemo po potrebi skratiti tako da grm bude prozračan i ravnomjerno raspoređen. Nikada nemojte kratiti konačne mladice jer se ondje nalaze plodovi.