Korisne biljke mješoviti usjevi - napravivrt.hr
Search
Search

Korisne biljke mješoviti usjevi

Anis

Anis je do pola metra visoka biljka s bijelim cvatovima, na kojima se razvijaju sjemenke.

Bosiljak

Bosiljak je jedan od najpopularnijih začina u kuhinji, a i blagotvorno utječe na zdravlje.

Čubar

Čubar se oduvijek smatrao korisnom biljkom. Vrtni čubar (S. hortensis) je jednogodišnja biljka koju kada jednom postavimo u vrt, postane pravi korov. Sitne sjemenke, koje formira ujesen, dovoljne su da da iduće godine tamo bujaju biljke.

Dragoljub

Potječe iz J. Amerike te je osjetljiv na hladnoću. Jestivi su listovi, cvjetovi, pupoljci i sjemenke. Listovi i cvjetovi imaju opor, ponekad oštar okus.

Echinacea, purpurna rudbekija

Kada pomislimo na bilje za jačanje imunološkog sustava, najprije se sjetimo purpurne rudbekije.

Facelija

Facelija je vrlo zanimljiva i lijepa biljka. Vrlo brzo raste, vrlo je krhka biljka i njena lisna masa se nakon košnje ili zagrtanja brzo raspada.

Gorušica

Najčešće korištena biljka za prozračivanje i rahljenje tla je bijela gorušica.

Jagode

Jagode spadaju u jagodičasto voće, ali ih uglavnom uzgajamo na gredicama povrtnog vrta.

Kadifica

Kadifica je jednogodišnja biljka koja cvate i predstavlja čudesan ukras u povrtnjaku. Privlači brojne korisne kukce, uključujući i pčele oprašivače i one koji se hrane ušima i drugih štetnim insektima.

Kadulja

Kadulja je tipična biljka mediteranske flore. Naraste do 60 centimetara visine. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, mlađe grančice su zelene i imaju stabljike kvadratnog presjeka.

Kamilica

Prava kamilica je biljka iz porodice glavočika, koja raste po cijeloj Europi i umjerenim regijama Azije, a prenijeli su je i u umjerena područja Sjeverne Amerike i Australije.

Kim

Kim je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvija samo lisnatu rozetu, a u drugoj godini do jednog metra visoku stabljiku. Od cvjetova, koji su grupirani u štitast cvat, razvijaju se tamno smeđe sjemenke.

Kopar

Kopar je jednogodišnja začinska biljka. Cvate u velikom žutom štitastom cvatu i ima plavkasto-zeleno lišće. Naraste i do 120 cm visine.

Korijandar

Korijandar je jednogodišnja začinska biljka koja naraste do 50 cm visine. Cvate u bijelom ili blijedo crvenkastom štitastom cvatu. Lišće je različitih veličina, slično peršinu.

Kres salata

Kres salata je biljka koja izuzetno brzo klija, raste i daje sjemenke. To je jedna od biljki koju možemo sijati bilo kada i bilo gdje.

Lan

Lan je jednogodišnja biljka. Raste na sunčanim i polusjenovitim položajima na svim vrstama tla. Raste do 70 cm visoko i cvjeta od lipnja do srpnja.

Mažuran

Mažuran je niska biljka s malenim jajolikim lišćem. Stabljike su pahuljasto dlakave i ponekad crvenkasto obojane.

Metvica

Paprena metvica je 50 do 90 cm visoka višegodišnja biljka. Među brojnim vrstama te biljke u Europi prevladava tamno zelena sorta, a u manjoj mjeri svijetlo zelena sorta.

Neven

Neven je prezimna jednogodišnja biljka koja spada u skupinu glavočika (Asteraceae). Cvjetovi nevena su žute ili narančaste boje. Listovi su ljepljivi i malo dlakavi. Biljka izraste do 60 cm visine.

Suncokret

Poznate su dvije vrste suncokreta, za proizvodnju sjemenki i za proizvodnja ulja.

Timijan

Timijan je trajni grm, koji naraste od 15 do 30 cm u visinu i širinu. Prepoznajemo ga po tamno ljubičastim cvjetovima i malenim zelenim listovima.

Tušt

Tušt (tušanj, tušac, portulak, lat. Portulaca oleracea) je jednogodišnja biljka iz porodice tušnjovke (Portulacaceae).