Kadulja - napravivrt.hr
Search
Search

Kadulja

Kadulja je tipična biljka mediteranske flore. Naraste do 60 centimetara visine. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, mlađe grančice su zelene i imaju stabljike kvadratnog presjeka.

Listovi kadulje su kopljasti ili jajoliki, dugački do 7 cm, imaju izrazitu peteljku i na obje plohe izražene žile na listovima. Površina listova je dlakava, što biljci daje više ili manje sivkasto-zelenu boju. Cvjet je u obliku cvata od više vretenaca s do osam cvjetova. Oni su najčešće svijetlo plavi, rijetko svijetlo ružičasti. U našim klimatskim uvjetima cvatu u lipnju i srpnju. Cijela biljka ima jak oštar miris i gorak okus. Kadulja je trajni polugrm.

Dobrodošla je u povrtnjaku. Kod biodinamičkog vrtlarenja  koristi se za odbijanje  štetnika kao što su kupusov bijelac, listne uši i puževi, pa se preporučuje za obrubljivanje povrtnjaka. Njezin miris također odbija komarce i moljce. Zato se ponekad, slično kao i lavandu, stavljaju među rublje i u ormare.

Kao sredstavo za odbijanje koristimo i eterično ulje, koje odbija gusjenice sovica i žičnjake. Dobra vijest za one koji vole zalaziti u šumu je da odbija čak i krpelje.

Kada i kako sijemo/sadimo:

Dobro uspjeva na lakim i poroznim tlima na sunčnom mjestu. Tlo mora sadržavati dovoljno kalcija. Razmnožavamo  sjemenom ili reznicama, a također možemo dijeljenjem korijena. Biljku izravno sijemo u travnju ili rujnu. Tijekom klijanja mora imati dovoljno vlage. Sadnice pripremamo u stakleniku iz sjemena, koje smo posijali u ožujku. Na otvoreno ih presađujemo u svibnju. Primjerena je za sunčana mjesta, kamenjare i škarpe. Kadulja zimi odolijeva vrlo niskim temperaturama, ali samo ako ju skratimo tek u proljeće.