Neven - napravivrt.hr
Search
Search

Neven

Neven je prezimna jednogodišnja biljka koja spada u skupinu glavočika (Asteraceae). Cvjetovi nevena su žute ili narančaste boje. Listovi su ljepljivi i malo dlakavi. Biljka izraste do 60 cm visine.

Koristimo samo cvjetove nevena. Neven cvate od ranog ljeta do sredine jeseni. Narančaste ili žute jezičaste cvjetove, koji imaju karakterističan miris i lagano aromatičan okus, beremo od lipnja do listopada, nakon nekoliko dana lijepog vremena. Osušene cvjetove čuvamo u hermetički zatvorenim staklenkama. Neven sadrži niz aktivnih tvari, koje su uspješno koristili još i stari Egipćani, a u narodnoj medicini se često koristi i danas.

Eterično ulje nevena djeluje protiv mikroba koji zacjeljuju svježe rane i usnu sluznicu. Saponini sprečavaju razvoj gljivica na koži, koji se često javljaju uglavnom u području između prstiju i unutarnje strane bedara. Zbog triterpenskih alkohola, koji sprječavaju odnosno smanjuju upalu, neven se koristi u liječenju ozljeda kože.

Kada i kako sadimo neven

Neven se sadi svake godine, osim ako se sam ne zasije, jer spada u jednogodišnje biljke. Sjeme rasuti od ožujka do početka ljeta. Raste dobro u prozoru korita, najbolji uspjeva na plodnom tlu, ali se brzo prilagodi i na malo lošijem tlu.