Grah - niski - napravivrt.hr
Search
Search

Grah - niski

Grah potječe iz Južne Amerike i pripada mahunarkama. Jestive su mahune i sjemenke, zrna graha. Niski grah ne treba oslonac.

Kada i kako sijemo niski grah?

Niski grah sijemo direktno na otvoreno od kraja travnja do kraja kolovoza, a zrnatog do početka kolovoza.

Budući da sjetva niskog graha u prehladnu zemlju znači lošu klijavost biljaka, ali i često oslabljene i bolesne biljke, provjerimo da je tlo najmanje 8 ° C. Ako nam se žuri, možemo na toplom uzgojiti sadnice s korijenskom grudicom i na pravoj temperaturi ih presaditi na otvoreno.

Za razliku od visokog graha,  sijemo u redove, pazeći na odgovarajuće udaljenosti, koje se od sorte do sorte  razlikuju. U retku na 10 cm posijemo 1 do 2 zrna.

Niski grah u mahunama ne treba svoje gredice, sadimo ih uz biljke koje se polako razvijaju, budući da brzo prekriju gredice. Tako ga najčešće sijemo među kupus, kelj, prokulicu ili kovrčavi kelj ili cvjetaču. Među krumpir ga također sadimo u vrijeme kada krumpir zadnji put zagrnemo.

Pravilno gnojenje i dognojavanje niskog graha

Niski grah nikad ne gnojimo sa stajskim gnojem ili domaćim kompostom. Tlo lagano pognojimo s potpuno organskim peletiranim gnojivom Plantella Organik. Ako je tlo u vrtu dobro hranjeno, nema potrebe za posebnim gnojenjem.

Tijekom vegetacije, preporučujemo redovito zalijevanje s pripravkom od algi Bio Plantella Vrt, pogotovo ako je proljeće hladno.
  • 100% organsko gnojivo za temeljno gnojenje
    100% organsko gnojivo za temeljno gnojenje
  • Bio Plantella Vrt od morskih algi za dognojavanje
    Bio Plantella Vrt od morskih algi za dognojavanje

Zalijevanje je posebno važno za vrijeme cvatnje

Grah namačemo do dubine od 20 cm, jednom ili dva puta tjedno, pazeći da ne smočimo lišće i cvjetove.

Namakanje je osobito potrebno za vrijeme cvatnje, jer kad grah pretrpi sušu, oplodnja je mnogo gora. Posebno pažljivi moramo biti da se za vrijeme navodnjavanja tlo se osuši, ili da zbog namakanja zemlja ne sabije. 

Branje graha

Mahune graha redovito beremo da povećamo prinos. Beremo ih kada se mogu rastvoriti, ako ih savijemo, vršci su elastični i ne smiju se slomiti. 

Čuvanje i skladištenje niskog graha

Grah u mahunama blanširamo u vreloj vodi do 3 minute, a zatim brzo ohladimo u hladnoj. Mahune osušimo i zamrznemo te pohranimo do 1 godine. Zrna graha također možemo čuvati dugo vremena, ali moramo biti sigurni da će biti u potpunosti suha.

Najprije ih zamrznemo na nekoliko dana da uništimo moguća jajašca i ličinke grahovog žižka. Zatim ga osušimo i provjerimo suhoću, tako da šačicu hermetički zatvorimo u staklenku. Ako se i nakon 24 sata ne pojavi kondenzat, zrnje je suho. Inače ga je potrebno dosušiti.

Posve suho zrnje pohranimo na suhom i hladnom mjestu. Vrećice moraju propuštati vlagu, zato koristimo papirnate ili od tkanine. 

Ljekoviti učinci niskog graha

Sadrži mnogo vlakana, snižava kolesterol, regulira probavu, snižava krvni tlak i šećer.

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
plod plod
Preporučeni broj sadnica na osobu:
15
Udaljenost na kojoj sadimo:
7,0 cm u nizu, 40,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 8 °C, optimalna temperatura: 18 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Zalijevanje:
umjereno 2x / tjedan
Dognojavanje
Korisne biljke u nizu:
Štetnici: