Štetnici - napravivrt.hr
Search
Search

Štetnici

Bijela mušica ili štitasti moljac

Odrasle bijele mušice snježnobijele su boje. Jajašca su ovalna i isprva su žute boje, ali pocrne nakon dva dana. Mlade ličinke imaju plosnato tijelo i pokretljive su, duljine 0,3 mm, svijetlozelene boje i s jarkim crvenim očima.

Buhači

Kukci stvaraju rupice na listovima čime smanjuju masu lista i narušavaju ishranu biljaka.

Češnjakova muha

Češnjakova muha je najučestaliji češnjakov nametnik. Najčešće se pojavljuje u proljeće, ali štetu čini i češnjaku iz jesenske sadnje. Ako se uoči šteta, prekasno je za tretiranje.

Grahov žižak

Ozbiljan je štetnik graha, kako u smočnici, tako i u vrtu. Uglavnom napada visoki grah, kao i niski, a napada još i grašak, soju, bob, leću... Štete na zrnju prave ličinke grahovog žiška.

Grinje

Grinje su štetnici veličine svega pola mm. Boja tijela je žućkasta do zelenkasta, golim okom gotovo nevidljiva. Grinje sišu sok iz listova i uzrokuju promjenu boje. Teško napadnute biljke daju manje uroda, slabije kvalitete.

Korijenova uš salate

Korijenove uši salate prave štetu sisavanjem biljnih sokova zbog čega biljke zaostaju u rastu ili propadaju.

Krumpirova zlatica

Krumpirova zlatica je najznačajniji štetnik krumpira, a napada i patlidžan. Odrasle kukce prepoznajemo po karakterističnim crno-žutim linijama, a ličinke su crvene do narančaste sa crnom glavom. Štetnik na usjevu može napraviti puno štete.

Kupusna muha

Ličinke kupusne muhe na kupusu i ostalom povrću uzrokuju puno štete. Mogu uništiti i trećinu uroda.

Kupusna mušica srčikarica

Kupusna mušica srčikarica napada sve kupusnjače, a najčešće kupus i cvjetaču. Štetu radi sisavanjem biljnih sokova iz središta biljke.

Kupusna sovica

Kupusne sovice su tamnosivi leptiri koji se pojavljuju 2 x godišnje. Polažu jaja iz kojih se razvijaju velike mesnate gusjenice koje mogu potpuno uništiti lišće.

Kupusov bijelac

Kupusov bijelac je leptir s bijelim, crno obrubljenim i točkastim krilima. Na povrću rade štetu njegove gusjenice koje ponekad izgrizu biljku tako da ostanu samo gola rebra.

Lisni miner poriluka

Lisni miner poriluka je muha narančasto-smeđe boje. Na korijenu poriluka odlaže jajašca iz kojih se razvijaju ličinke koje se ukopaju u biljku i uzrokuju deformaciju i propadanje.

Lukova muha

Lukova muha je jedna od najopasnijih štetnika luka. Počinje letjeti već u travnju, a najviše štete učini za vrijeme vlažnih i kišnih proljeća te brzo uništi čitav prinos.

Mrkvina muha

U godinama s prosječnim temperaturama prve generacije javljaju se u svibnju i lipnju, a druga generacija u kolovozu i rujnu. Muhe su crne sa smeđom glavom, velike 4-5 mm. Štetu rade ličinke bijele boje veličine do 8 mm. Vole zaraslo i vlažno tlo.

Obična kruškina buha

Obična kruškina buha smatra se najvažnijim štetnikom kruške u nas.

Oblići

Minijaturni do milimetar veliki crvi sišu sok od korijena te uzrokuju deformacije i propadanje biljaka.

Puževi

Nema vrta bez proždrljivih puževa koji grizu naše biljke za vlažnih dana. Zaražene biljke prepoznajemo po rupama u listovima, sjajnoj sluzi i kontaminaciji izmetom. Ugrizi smanjuju lisnu masu i uzrokuju slabu prehranu biljaka.

Repina muha

Ličinka uništava listove zbog čega listovi mogu prestati rasti.

Šparogina muha

Ličinke šparogine muhe mogu na nasadu šparoga napraviti veliku štetu. Napadnuti izdanci se iskrivljuju, venu i trule…

Tigrasti komarac

Komarci mogu prenositi različite bolesti kao što su malarija, groznica Zapadnog Nila, žuta groznica, denga groznica, zika virus, chikungunya groznica. ..,

Uši

Lisne uši su u vrtovima često prisutne i zbog brzog razmnožavanja uzrokuju veliku štetu u nasadima. Osim sisanja sokova na lišću, probijanjem biljnog tkiva također pospješuju infekciju biljaka s drugim uzročnicima.

Žičnjak

Žičnjaci u vrtu su prava smetnja, jer nam mogu uništiti cijeli urod. Tvrdoglave ličinke žičnjaka napadaju korijen zbog čega biljke propadaju.