Grahov žižak - napravivrt.hr
Search
Search

Grahov žižak

Ozbiljan je štetnik graha, kako u smočnici, tako i u vrtu. Uglavnom napada visoki grah, kao i niski, a napada još i grašak, soju, bob, leću... Štete na zrnju prave ličinke grahovog žiška.

Kako prepoznati napad grahovog žiška

Grahov žižak je kukac ovalnog oblika, veličine od 3 do 4,5 mm, gotovo crne boje. Nalazimo ga u smočnicama  i skladištima gdje se grah skladišti. Ženke polažu jaja između zrnja, a bijelo-žute ličinke smeđe glave i zavijenog tijela se oviju oko zrnja i prave šupljine. U pojedinačnom zrnu može biti do 20 ili 30 ličinki! Njihovu prisutnost prepoznajemo po karakterističnim okruglim ili ovalnim rupicama na površini zrna. Neke rupice pokrivene su još s ljuskom, tako da na  zrnu vidimo različite otvore. 

U negrijanim smočnicama kukac  ima tri ili četiri generacije godišnje. Razmnožavanje počinje na 16 ° C, a najbrže se razvije na 20 do 24°C. Tijekom ljeta leti iz smočnica i hrani se cvijećem  različitih biljaka pa kada mahune graha počnu dozrijevati i omekšaju, ženke odlažu jaja. Zatim se s tim mahunama grahov žižak ponovno vraća u smočnicu.   

Mjere protiv napada grahovog žiška

Kako bismo izbjegli napad grahovog žiška, moramo biti vrlo oprezni pri skladištenju. Ubrani grah što prije oljuštimo i  zamrznemo na 2 do 3 dana na temperaturi od - 18 ° C. Na ovoj temperaturi ćemo uništiti kukca, no klijavost zrna nećemo smanjiti. Zatim zrnje čuvamo u čistom i hladnom skladištu u vrećama od debelog platna. Napadnuto zrnje graha nikada ne pohranjujemo, a ne smijemo ga ni miješati s prošlogodišnjim urodom.