Kupusna muha - napravivrt.hr
Search
Search

Kupusna muha

Ličinke kupusne muhe na kupusu i ostalom povrću uzrokuju puno štete. Mogu uništiti i trećinu uroda.

Kako prepoznajmo znakove kupusne muhe?

Ako primjetimo da listovi kupusa počnu venuti, mijenjati boju od sive do žute,a  glave kupusa su malene i mekane, biljku iščupamo iz zemlje, primjećujemo da su bijele ličinke razrovale korijenje i vrat korijena, utvrđujemo da se radi o kupusnoj muhi  (Delia radicum brassicae).

Prvi put se pojavljuju u travnju, kada temperatura tla poraste iznad 12 ° C.  Tada se iz čahura u kojoj su prezimile u tlu razvijaju kupusne muhe. Kupusna muha  odlažu jajašca u obližnji kupus obično u skupinama od 2 do 20 jajašaca. Ženke mogu odložiti 100 do 150 jajašaca. U hladnom vremenu se to odvija postupno, zbog čega je suzbijanje vrlo zahtjevno i dugotrajno. 

Štetu uzrokuju ličinke kupusnih muha

Nakon 3 ili 4 tjedna se iz jajašca razvijaju ličinke koje se zabuše u vrat korijena ili korijen kupusnjače.  Nagrizaju korijenje, a lišće postaje modrozelene boje te biljke rastu vrlo sporo i propadaju.  Ako je više od 5 ličinki po jednoj biljci u isto vrijeme, to se odvija vrlo brzo.  Nakon mjesec dana hranjenja, ličinka se začahuri i započne novu generaciju. Kupusna muha ima 3 generacije godišnje.

Dok je prva generacija kupusnih muha najopasnija za kupus i druge kupusnjače, druga generacija muha koja se pojavljuje krajem lipnja i treća koja je aktivna u kolovozu, napadaju repu, korabu, prokulice...   

Kako štitimo vrtno povrće od kupusne muhe?

Ako između sadnica kupusa stavimo Bio Plantella žute ljepljive ploče možemo učinkovito i prirodno spriječiti njezine napade, kao i dodatno prekriti sadnice tkaninom na kojoj ne smije biti rupa.

U vrijeme polaganja jajašca također je učinkovito okopavanje, jer jajašca odmaknemo od podloge i tada ona propadaju. Previše mokro i previše suho vrijeme u ovom trenutku također smanjuje broj jajašaca. Jajašca su veličine pola mm, ali su vidljiva golim okom.
  • Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
    Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
  • Manji broj kapusnjača možemo zaštititi i ovratnikom od filca.
    Manji broj kapusnjača možemo zaštititi i ovratnikom od filca.