Puževi - napravivrt.hr
Search
Search

Puževi

Nema vrta bez proždrljivih puževa koji grizu naše biljke za vlažnih dana. Zaražene biljke prepoznajemo po rupama u listovima, sjajnoj sluzi i kontaminaciji izmetom. Ugrizi smanjuju lisnu masu i uzrokuju slabu prehranu biljaka.

Proždrljivi puževi

Puževi su najveća i najraznolikija skupina mekušaca te po broju vrsta i raznolikosti među životinjama nadmašuju ih samo insekti. Žive u moru, slatkim vodama i na kopnu. Za normalan život potrebno im je puno vlage.

Naše vrtove napadaju kopneni puževi iz reda Stylommatophora, plućnjaci. U njih spadaju puževi golaći, balavci i veliki puževi. Prezimljuju u grmlju ili na tlu u različitim fazama. Dvospolni su i razmnožavaju se jajima koja odlažu na početku ljeta (400-600 jajašaca/uzoraka). Nakon otprilike mjesec dana izliježu se mladi puževi. Oni postaju spolno zreli već nakon 60 dana.

Budući da su slabo zaštićeni od gubitka vode (puževi golaći i balavci sadrže 85 % vode), aktivni su po suhom vremenu noću, po kiši, kao i tijekom dana. Najviše im odgovara temperatura od 12 do 22 °C i 20 do 30% vlage u tlu. Hrane se biljkama, naime u samo 24 sata pojedu do 50 % svoje težine. Ako su vremenski uvjeti nepovoljni, povlače se dublje u tlo ili traže sklonište ispod stijena, trulog drva i u živicama.

Mjere protiv puževa

Pojedine biljke ili skupine biljaka možemo učinkovito zaštititi s Bio Plantella Gelom protiv puževa koji nanosimo oko ugroženog povrće ili gredica. Nanos nakon 14 dana obnavljamo, ovisno o vremenu. 

Za smanjivanje invazije puževa preporučljivo je mehanički obraditi tlo i tako poboljšati vodeni režim u tlu.U vrtu sadimo biljke koje odbijaju puževe, na primjer: neven, mak, gromotulju, luk, češnjak, kadulju, majčinu dušicu, pelin...

U vrt privučemo prirodne neprijatelje puževa: kukce brzce, žabe krastače, sljepiće, ježeve, krtice, rovke, vrane, čvorke, patke...

Zastirač protiv puževa

Zastirači u vrtovima, gdje su voluhari, puževi i rovci, u principu nisu preporučljivi. Međutim, uključivanjem biljaka koje odbijaju puževe možemo osigurati da će naše tlo unatoč svemu uživati sve prednosti koje osigurava korisni organski zastirač

  • Vratić možemo posaditi uz vrtnu gredicu, a možemo ga pronaći i na nekada obrađivanim, a sada napuštenim zemljištima. Za zastirač koristimo zelene dijelove biljaka koje posipamo oko povrća.
  • Pelin nam je sa svojim jakim mirisom velika pomoć u vrtu. Budući da naraste prilično visoko i bujno, možemo ga skupiti dovoljno da u obliku zastirača debljine do 3 cm  njime učinkovito uklanjamo puževe. Siva boja biljke djeluje vrlo ukrasno u vrtu, stoga je i lijepa kombinacija s biljakama u ukrasnom vrtu.
  • Paprat - za zastirač koristimo drvenu ili orlovu paprat koje u našim šumama ima dosta. Paprat također sadrži kalij, a ujedno njena površina  djeluje insekticidno protiv uši i puževa.
  • Listovi imaju vrlo učinkovito djelovanje protiv puževa, stoga ih u obliku zavjesa debljine 3-5 cm pospemo po goloj zemlji između povrća.
  • Bio Plantella gel protiv puževa
    Bio Plantella gel protiv puževa