Božićna zvijezda - napravivrt.hr
Search
Search

Božićna zvijezda

18. 12. 2017

Božićnu su zvijezdu kao ukrasnu biljku upotrebljavali još meksički Indijanci za ukrašavanje svojih svetišta, a u našim se krajevima s tom namjenom uzgaja od drugog svjetskog rata, otkad je vrtlarima uzgojiti biljke prilagođene uvjetima u stanu. Danas je ta prekrasna ljepotica crvenih cvjetova neizostavna u vrijeme novogodišnjih blagdana, a ako znamo s njom pravilno postupati, možemo je sačuvati i dugo nakon njih. 

Biljka je veoma osjetljiva

Božićna zvijezda ima zapravo malo cvjetove koji nemaju nikakvu ukrasnu vrijednost. Za ukras se uzgaja zbog lijepo obojanih vršnih listova koji su kod izvornih biljaka crveni, dok su moderni vrtlari uspjeli uzgojiti primjerke raznih drugih boja i nijansi. Budući da se radi o biljci duge noći i kratkog dana, za cvjetanje u željenom trenutku pripremamo je zamračivanjem. Samo će tako i starija božićna zvijezda, koju smo sačuvali od lanjske godine, oko Božića procvjetati. 

Za uspješnu njegu božićne zvijezde od presudne je važnosti već i to gdje smo cvijet kupili i kako smo ga donijeli kući. Biljka je, naime, veoma osjetljiva na hladnoću pa se može prehladiti već na kratkom putu od zagrijane trgovine ili vrtnog centra do automobila. Stoga je već kod kupovine moramo dobro zaštititi papirom za zamatanje ili nekom tankom tkaninom. Kod kuće ju moramo staviti na mjesto gdje je temperatura barem 15ᵒ C i ima dovoljno svjetlosti; božićnu je zvijezdu najbolje postaviti na prozorsku dasku gdje neće biti neposredno izložena sunčevoj svjetlosti. Najmanje dvaput tjedno moramo ju temeljito zaliti, a više je puta poprskamo odstajalom vodom. 

Da bude savršena u pravo vrijeme…

Kad biljka ocvate i otpadnu joj listovi, što se obično događa u veljači, moramo je orezati i početi prihranjivati. Jednom tjedno božićnoj zvijezdi dodajemo gnojivo za cvjetajuće biljke Plantella Cvet koji, zahvaljujući dodatku morskih algi, pozitivno utječe na nastanak cvjetnih izbojaka. Početkom svibnja biljku presadimo u nešto veću posudu koju napunimo kvalitetnom petkomponentnom zemljom Plantella Balkonia. Biljku već tada možemo premjestiti na otvoreno, pod nadstrešnicu ili u polusjenu. Još je uvijek trebamo redovito zalijevati i prihranjivati. U listopadu joj počinjemo smanjivati dotok svjetlosti pa je u rano poslijepodne prekrijemo tankom kutijom ili nekim drugim pokrivalom koje sljedeće jutro odstranimo. Biljku zamračimo približno 14 sati dnevno, a postupak ponavljamo sljedećih osam tjedana. U tom će razdoblju listovi dobiti boju i biljka će „procvjetati“ u pravo vrijeme, a to je u prosincu. 

Tokom ljeta posebnu pažnju moramo posvetiti štetočinama poput  štitastih moljaca, koji se na visokim temperaturama izrazito brzo množe, a štetu mogu prouzročiti i zimi. Zato je preporučljivo da božićnu zvijezdu redovno pregledavamo, pri čemu nam mogu biti od pomoći i Bio Plantella Žute ljepljive ploče na koje se štetočine ulove i upozore nas na sebe. Kad ih opazimo, napadnutu ljepoticu temeljito poprskamo prirodnim sprejem za biljke, na bazi timijana i kleka, Bio Plantella Thymi

Ivanka Leko