Sijanje i sadnja presadnica u vrt - napravivrt.hr
Search
Search

Sijanje i sadnja presadnica u vrt

22. 2. 2017
Vrtlarska sezona počinje sijanjem sjemena povrća .Sjeme mora biti visoke kakvoće da bi kljiavost bila uspješna. U klijališta (manje, zaštićene i kontrolirane površine) sijemo sjeme koje tamo klija i prolazi prvu fazu razvoja prije presađivanja u vrt. 

Sijanje povrća i presadnja u vrt

Prednosti sijanja biljaka u klijališta su:
 •  kontrolirani uvjeti za sjeme ( strerilan supstrat bez korova i bolesti)
 •  svako pojedino sjeme ima jednak prostor za razvoj i rast,
 •  kod presadnje biljaka u vrt manje se oštećuje korijenov sustav,
 •  presadnice prilikom presadnje imaju grudu supstrata na korijenu i prilikom sadnje u vrt lakše podnose novu sredinu 
 •  bolja iskoristivost sjemena..

 Kod sijanja sjemena važna je kvaliteta supstrata, kvaliteta sjemena, kontrolirana temperatura i vlaga. Kod izbora supstrata preporuka je za sterilan supstrat kvalitetnog sastava. Bio Plantella Start je specijalna zemlja za sjetvu, uzgoj i presađivanje biljaka koja omogućuje brz razvoj korijenovog sustava. Tekstura ovog 100% supstrata od prirodnog  treseta omogućava  idealan omjer  zraka i vode u području korijena.Vlažnost supstrata ne treba biti prevelika, ali mora biti stalna i temperatura oko 20 C. 

Vrijeme sjetve i presađivanja biljaka u vrt odredimo pomoću Mjesečevog sjetvenog kalendara za tekuću godinu, u aplikaciji napravivrt.hr, gdje je točno navedeno koji dan je povoljan za sijanje, presađivanje, obradu zemlje. Kada biljke presađujemo u pripremljenu zemlju biljke zalijemo Bio Plantella Vitom u dozi 25 ml na 10 l vode. Ovo prirodno tekuće organsko gnojivo  pomaže da se biljke što prije oporave i lakše podnesu stres od presadnje, jača se korijenov sustav i tako pospješuje bolji imunitet samih biljaka. 

U vegetaciji biljke dohranjujemo tekućim ojačivačem biljaka Bio Plantella Vrtom. Aminokiseline iz tekućeg gnojiva, porijeklom iz smeđih algi, djeluju na korijenov sustav i biljke su otpornije na bolesti.

Tekuće gnojivo Bio Plantella Vrt razrijedimo u dozi 30 ml na 1 litru vode i tom otopinom zalijevamo presadnice povrća, a za folijarno prihranjivanje koristimo 10 ml na 10 l vode.

Pri izboru sjemena ili gomolja ukrasnog bilja pripazite na datum proizvodnje, jer staro sjeme ili gomolj neće dati dobre rezultate. Kada sjeme ne sijemo direktno u tlo biramo spremnike-kontejnere  od različitih materijala a  najčešće od  stakla, plastike... Kontejneri od plastike su trajniji i mogu se koristiti više godina i nakon korištenja  mogu se oprati i dezinficirati za sljedeću sjetvu. Prozirnost tih materijala pozitivno utječe na grijanje supstrata sunčevim zrakama što će ubrzati proces klijanja.

 

Organskim Plantella gnojivima pripremimo vrt za sadnju

Dobro pripremljen vrt za presadnju presadnica garantira nam uspješan povrtnjak. U ovo doba  godine napravite predradnje u pripremi zemlje u vašem vrtu. Mediteranski krajevi dozvoljavaju ranije radove jer snijeg rijetko prekriva površine.

Plodno tlo je samo ono koje osigurava potrebnu hranu biljkama u dovoljnoj količini u pogodnim omjerima. Biljke veći dio potrebnih hranjiva crpe iz tla. Hranjivih tvari u tlu ipak nema u neograničenim količinama pa ih moramo dodavati u obliku gnojiva. S organskim gnojivima popravljamo fizikalne, kemijske i biološke karakteristike tla. Odlično 100 % organsko gnojivo je Plantella Organik, kojeg prilikom pripreme zemlje ne smije nedostajati. Dobro organsko gnojivo ne možemo nadomjestiti ni s jednim mineralnim gnojivom jer organska gnojiva imaju čitav niz dobrih osobina:

 •  Popravljaju vodozračni sistem
 •  Poboljšavaju toplinska svojstva
 •  Ne remete biološku ravnotežu u tlu
 •  Povoljno utječu na rad mikroorganizama koji sudjeluju u velikom broju aktivnosti u tlu
 •  Pospjušuju stvaranje humusa u tlu,
 •  Takvo se tlo lakše obrađuje 

Često zbog želje za što većim urodom pretjerujemo s mineralnim gnojenjem, a tada možemo u zemlji napraviti pravu pomutnju glede hranjivih tvari. Ta se pomutnja zatim odražava na lošije zdravstveno stanje biljaka. Stoga je uravnoteženo gnojenje osnova zdravog uzgoja povrća. Organsko gnojenje samo je djelić prirodnog vrtlarenja budući da je pored toga potrebno još puno drugih stvari, a osobito naše ljubavi prema biljkama i prirodi. 

Upozorenja pri upotrebi gnojiva

Korištenjem nezrelog stajskog gnoja mogu se javiti neželjene reakcije u tlu koje će se odraziti na biljke. Sa stajskim gnojem u tlo možete unijeti opasne tvari iz probavnog trakta životinja (npr. patogene bakterije itd.), neželjene korove...Zamjena za stajski gnoj  su Plantella Organik ili Biogrena, imaju točno određena potrebna hranjiva  kojim gnojimo naše povrće, voćke, vinovu lozu i ostale kulture. Ako se pridržavamo uputa, ne može doći do neželjenih reakcija u razvoju biljaka.

Za eko uzgoj povrća koristimo peletirano gnojivo Biogrena. Povećava postotak mikroorganizama u tlu, hrani biljke sa svim potrebnim hranjivima, povećava postotak organske tvari, povećava prinos..

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro