Sadnja i presadnja povrtnih kultura - napravivrt.hr
Search
Search

Sadnja i presadnja povrtnih kultura

1. 3. 2017

Dulji i topliji dani zovu nas u vrtove. Spremamo  se za pripremu vrtnih gredica. Vremena za planiranje je sve manje jer će s lijepim vremenom trebati požuriti i s radovima. Za povrćarsku proizvodnju tlo bi trebalo, po teksturi, biti lako do srednje teško, imati dobar kapacitet za vodu i zrak, povoljnu strukturu i  toplinska svojstva te dobru dreniranost. Tlo treba biti bogato organskom tvari s 3-6% humusa i dobro opskrbljeno makro i mikro hranjivima (dušik, fosfor, kalij, kalcij, ...) 

Priprema gredice za povrtnjak

Pomoću vrtnih alata odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo i veće grude zemlje. Pripremljenu  gredicu po površini posipamo organskim gnojivom Plantella Organik s dugotrajnim djelovanjem u obliku peleta pa ga pomoću grablji lagano unesemo u tlo. Jedna vreća od 25 kg dovoljna je  za 170 m2.

Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke što je za biljku jako dobro. Plantella Organik utječe na stvaranje humusa u tlu a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode , stvaranje humusa , veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla ,stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. Ovo gnojivo sadrži 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Ovo je 100 % organsko gnojivo koje se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa…) Pokusima je utvrđeno da su povrtnjaci gnojeni Plantella gnojivima, u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete. 

Na tako pripremljenoj gredici sa sjetvom i presadnjom valja pričekati barem dva tjedna .

Sjetva ili presadnja

Sjetva se obavlja od siječnja do travnja u zaštićenom prostoru ili direktno na otvorenom, ovisno o kulturi i roku uzgoja. Ako ste sijali sjeme u visoko kvalitetni supstrat Bio Plantella Start dobili ste kvalitetne presadnice kojima  je  potrebna dobra osvIjetljenost jer nedostatkom svjetlosti  presadnice će se izdužiti,a stabljika će biti preslaba. Sijanje za presadnice se obavlja oko mjesec dana prije moguće sadnje, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje. Presadnice povrća koje ste sijali u siječnju i veljači ne zaboravite pikirati jer će se tako bolje i jednakomjernije razvijati. 

Prilikom presadnje u pripremljenu gredicu potrebno ih je zaliti otopinom tekućeg gnojiva Bio Plantella Vrtom . Zalijevanjem biljaka ovom ekološkom otopinom pomažemo da se bolje razvije korijenov sustav i takve će sadnice biti zdravije, bujnije i kvalitetnije plodonositi. U lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršina, vlasca, bosiljka…Direktnu sjetvu na pripremljenu gredicu obavljamo kada se temperature pozitivne jer sijanje u zemlju kada su temperature tla niske (oko 0 stupnjeva) klijanje  sjemenja i proces traje duže,a može doći i do propadanja sjemena. Kako mlade biljke ne bi stradale od jutarnjeg mraza, zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Tako se sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju. Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil.

ZAŠTO JE VAŽAN PLAN SADNJE

Kvalitetnim planom vrta određujemo razmak sadnje i broj biljaka na površinu a tako onda znamo broj potrebnih presadnica za naš vrt. Važno je poštovati plodored jer njime planiramo prostornu i vremensku izmjenu kultura na određenoj površini. Ako ne poštujemo plodored narušavamo kvalitetu mjesta za sadnju,  umaramo tlo i omogućujemo bolji razvoj  uzročnika bolesti i štetnika. 

A više o planiranju gredica i uzgoju presadnica u videu. 
Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro