Isplanirajte svoj povrtnjak - napravivrt.hr
Search
Search

Isplanirajte svoj povrtnjak

15. 3. 2017

Potrebe članova svog domaćinstva za povrćem i jestivim biljkama, najbolje sami poznajete i prema tome isplanirajte koje ćete biljke saditi u povrtnjak. Pri planiranju će vam pomoći  besplatna web aplikacija napravivrt.hr Probajte, jako je jednostavno!!

Kako započeti planirati povrtnjak?

Prvi korak je izmjera površine gdje planiramo saditi, a zatim planiranje pomoću aplikacije napravivrt.hr koja će vam na kraju omogućiti printanje skice povrtnjaka i savjetovati sve potrebno od plana sadnje, razmak među biljkama, gnojidbe, zaštite, berbe...Povrtnjak bi trebao biti smješten na površini blago nagnutoj prema jugu ili jugozapadu, u sunčanom dijelu vrta, jer povrću je potrebno najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti  na dan.

Što je potrebno poštivati prilikom planiranja povrtnjaka?

Uvjet da vrtlarimo bez kemije je zdrava i živa zemlja, a jedan od ključnih čimbenika ekološkog uzgoja je izmjena biljaka na gredici, odnosno plodored. Plodored je prostorna i vremenska izmjena  redoslijeda sadnje  biljaka. Biljke imaju različite potrebe za hranjivima, plodnosti tla i pH vrijednosti zemlje. U pregustom se plodoredu vrlo brzo dogodi da se naruši ravnoteža tvari u tlu. Jednog elementa ima previše, drugog premalo – onaj kojeg ima previše biljkama uzrokuje poteškoće, a može i otežati pristup drugim elementima kojih u tlu već ionako ima premalo. Izmjenom biljaka u dovoljno širokom vremenskom razmaku onemogućavamo i štetnicima i bolestima da se razviju.

Povrće iz iste porodice na isto mjesto trebalo bi doći tek nakon četiri godine. Da bi redoslijed sadnje tijekom svih tih godina mogli zapamtiti evidencija se vodi u aplikaciji. Aplikacija napravivrt.hr automatski  će razmjestiti  povrće po poljima  poštujući  pravila plodoreda . Važno je da se držimo redoslijeda sadnje kako nas je savjetovala aplikacija napravivrt.hr Pravilna primjena plodoreda  predstavlja jednu  od osnovnih mjera za postizanje visokih prinosa , za očuvanje plodnosti tla i za održavanje higijene i zdravlja biljaka. Aplikacija napravivrt.hr će posložiti biljke u plodored prema zahtjevima biljaka prema hranjivima. Znači na istu gredicu sijemo ili sadimo povrće s istim potrebama za hranjivom. Prema planu u povrtnjaku pristupa se i pripremi tla – gnojidbi. 

Višepoljni sistem plodoreda

Gnojenjem organskim gnojivom Plantella Organik uspješno će se održavati plodored. Vrt podijelimo u tri polja. Prvo je namijenjeno pohlepnim biljkama poput kupusnjača, tikvenjača i mladog krumpira. To polje najintenzivnije pognojimo.

Na drugom polju, koje gnojimo polovičnom količinom Plantella Organika, rastu sve ostale vrste povrća. Djelomično ih gnojimo i na prvom polju, ali samo kao dodatne biljke.

Treće je polje ono koje stajskim gnojem nismo gnojili već tri godine, a organskim smo gnojivima gnojili vrlo malo ili nismo uopće. Na njega sadimo prije svega mahunarke, lukove, peršin i mrkvu, a možemo i biljke za zelenu gnojidbu, začinsko i aromatično bilje.

PLANTELLA ORGANIK je odlično i potpuno organsko gnojivo . U usporedbi s prosječnim sastavom hranjiva u drugim organskim gnojivima, Plantella Organik je dokazano kvalitetno gnojivo izuzetno bogato suhom i organskom tvari i svim potrebnim hranjivima za rast biljaka. U pokusima koji su napravljeni na različitim povrtnim kulturama u svim je primjerima primjene dobiven povećan urod, poboljšana kvaliteta nekih vrsta plodovitog povrća u obliku većeg udjela suhe tvari, više vitamina C i većeg udjela ukupnih šećera. Organska gnojiva se moraju upotrebljavati svake godine.

Za manje površine, gredice i uzgoj povrća u posudama, savjetujemo 100% organska gnojiva Bio Plantella Nutrivit, u malim pakiranjima od 1 do 3 kg.

Bio Plantella Nutrivit gnojivo namjenjeno pojedinoj kulturi posebno je prilagođeno naznačenoj kulturi  a to znači da je dušik, fosfor i kalij točno prilagođen rajčici i plodovitom povrću, jagodama, borovnicama , lisnatom povrću i kupusnjačama. Gnojivo sadrži fulvinske i huminske kiseline, u obliku granula je i termički je obrađeno, a to znači da se njime ne rasijava korov i ne prenose klice bolesti. Praktičnost malih pakiranja dozvoljava vam da za svaku kulturu primjenite baš ono gnojivo koje joj odgovara za rast i plodonošenje. 

Kombinacija s korisnim biljkama

Sama ideja o kombiniranoj, mješovitoj sadnji, stara je tisućama godina, a znači sadnju dviju ili više vrsta u neposrednoj blizini kako bi se postigle koristi u kontroli štetnih insekata ili boljeg rasta tih biljaka. Biljke koje se sade u takvoj zajednici obično imaju različito vrijeme sazrijevanja, razlikuju se po visini i imaju različit korijenov sustav.

Pomoću aplikacije napravivrt.hr naučiti ćete kako pravilno iskombinirati povrtnjak, pravila plodoreda, sve o dobrim i lošim susjedima u povrtnjaku. Na koncu uštedjeti ćete svoje vrijeme, koje je danas dragocjeno,  jer imate sve potrebne informacije  na jednom mjestu . Stručni savjetnici aplikacije napravivrt.hr čekaju na vaša pitanja 

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro