Podignute vrtne gredice - pravi su hit - napravivrt.hr
Search
Search

Podignute vrtne gredice - pravi su hit

7. 4. 2017

Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite  visine od 30 do 120 cm. 

Kako izraditi povišenu gredicu

Gredice se mogu izraditi u okućnici , na terasi, u postojećem vrtu.

Odaberemo mjesto gdje ćemo podignuti gredicu. Prema raspoloživom prostoru napravimo skicu gredice i odaberemo najprikladniji materijal za izgradnju. Najbolje je  da nam širina gredice ne prelazi 150 cm zbog toga kako bi mogli lako pristupiti svim biljkama na gredici. Prostor iskolčimo i izgradimo gredicu prema planu . Veličinu određujemo prema našim mogućnostima i potrebama. Ako odaberemo drvo kao građu daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim premazima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Kao premaz može se koristiti laneno ulje.

Kako i čime napuniti gredice

Vrtne gredice treba ispuniti visoko kvalitetnom zemljom s kojom ćemo kombinirati mnogo organskih tvari kao što je dobro organsko gnojivo Plantella Organik , kompost ili sitno isjeckano lišće i grančice... Organski sadržaj povećat će produktivnost tla i njega u pravilu dodajete kao donji sloj, a kao gornji  sloj potrebno je staviti mješavinu zemlje i komposta. Na dno postavimo čeličnu mrežu kako bi spriječili voluharicama i krticama pristup, a na nju drenažni sloj.

Prednosti visokih gredica

  •   Pružaju dobru drenažu,
  •   Zemlja u povišenoj gredici je rahlija, s manje korova , s boljim vodo-zračnim režimom,
  •   U proljeće se brže zagrijavaju pa se razne kulture mogu sijati ranije,
  •   Korist za kralježnicu je višestruka,
  •   Zahtijevaju manje održavanja
  •   Služe kao prepreka od štetnih nametnika i puževa,
  •   Štite biljke od hladnoće
  •   Zadržavaju kućne ljubimce što dalje od vaših biljaka
  •   Jednostavno prekrivanje od hladnoće i prilikom uporabe zaštitnih sredstava na drugim kulturama,

Sadnja raznih kultura

U povišene  gredice sadnja se obavlja gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Moguće je saditi i sijati sve kulture ovisno o našim potrebama. Kombinacije povrća, voća , cvijeća i začinskog bilja u visokim gredicama  dodatno će ukrasiti vašu okućnicu, terasu, vrt.

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i isušuje se zemlja. Prilikom zalijevanja biljke možemo dohraniti organskim tekućim gnojivom  Bio Plantella Vrt.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro