Ekološko vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Ekološko vrtlarenje

6. 9. 2017

Ekološki vrt je površina na kojoj metodama organske poljoprivrede uzgajamo povrće, voće, začine, ukrasno bilje… Težnja u ekološkom vrtlarenju je što prirodnije uzgojiti i zaštititi plodove i biljke koje koristimo kao prehrambene proizvode .

Ekološki sistem omogućava optimalni rast i plodonošenje biljaka, održava prirodnu strukturu i plodnost zemljišta i doprinosi smanjenju štete koju nanose patogeni organizmi i štetočine. Plodovi koje uberemo iz ekološkog vrta  su svježi, uvijek dostupni, kvalitetni i ne sadrže po zdravlje štetne sastojke.

Priroda  nas uči kako uzgajati biljke sa zadovoljstvom, bez upotrebe štetnih supstanci.

Obrada i gnojidba u ekološkom vrtu


Tlo je osnovni medij iz kojeg biljke crpe hranu i vodu za svoj rast, razvoj i plodonošenje . Važno je da tlo bude plodno i  što prirodnije te da biljkama osigura dobre uvjete.

Kako biljke tijekom svoga rasta i plodonošenja crpe velik dio hranjiva iz tla ( dušik, fosfor, kalij, kalcij...) potrebno je hranjiva vratiti u tlo. Također prilikom ubiranja ploda i cijele biljke odnosimo veliki dio organske tvari pa je i taj dio potrebno vratiti tlu.  Vraćanje hranjiva i organskog dijela najučinkovitije je postupkom organske  gnojidbe.  Osim uloge ishrane biljaka, organska gnojiva: 


 • Popravljaju strukturu tla
 • Popravljaju vodozračni sistem
 • Poboljšava toplinsa svojstva
 • Ne remete biološku ravnotežu u tlu
 • Povoljno utječu na rad mikroorganizama (sudjeluju u velikom broju aktivnosti u tlu)

Koje organsko gnojivo koristiti u ekološkom vrtu

Stajnjak je organsko gnojivo ali korištenjem nezrelog stajskog gnoja mogu se javiti neželjene reakcije u tlu koje će se odraziti na biljke. U tlo, preko stajskog gnoja možete unjeti opasnih tvari iz probavnog trakta životinja (npr. patogene bakterije itd.) Zatim, neuravnoteženi i neprovjereni unos hranjiva npr. u visokoj dozi mogu izazvati toksičan efekt na biljke (npr. gnojidba sa previše dušika može biti toksična zbog nakupljanja nitrata u listovima biljaka, osobito u listovima lisnatog povrća). Unošenjem stajnjaka u tlo unosi se i sjeme korova i tako štetimo kulturi koju želimo uzgojiti.

Organska peletirana ekološka gnojiva najbolji su izbor za vaš organski-ekološki vrt. 

Peletirano gnojivo Biogrena je  kvalitetno organsko ekološko gnojivo koje sadrži sva osnovna hranjiva neophodna za život biljaka i mikroorganizama koji biološki aktiviraju tlo.

Prednost:

 • Sadrži sva osnovna i mikrohranjiva, huminske i fulvinske kiseline te 22 milijarde mikroorganizama na gram
 • Ne sadrži klice bolesti, biljnih štetnika ni sjeme korova. Visoko kvalitetna organska hrana termički je obrađena i peletirana
 • Sadrži čak 40% organske tvari, što povećava biološku aktivnost tla potrebnu za kvalitetan i stabilan urod
 • Sadrži puno huminskih kiselina, 5-10%, za brži rast i bolju otpornost biljaka
 • Gnojivo u obliku mikropeleta se lakše rasipa, a pelete se jednakomjernije razgrađuju u zemlji


Biogrena se može upotrebljavati na svim vrstama zemljišta i za gnojenje svih vrsta biljaka. Koristiti je možemo tijekom čitave godine. Biogrenu rastresemo po zemljištu i plitko je ukopamo. Na 100 m2 upotrijebimo 20 kg Biogrene. Kod gnojenja dvaput godišnje, na proljeće i ujesen, za jedno gnojenje upotrijebimo pola količine gnojiva (10 kg na proljeće i 10 kg ujesen).

Kompost Kod samostalne izrade komposta potrebno je oprezno izabrati biljne ostatke koje ćemo odložiti na kompostnu hrpu. Na njoj se ne smiju naći višegodišnji korovi, kore limuna i naranči, jer ako su tretirane pesticidima štete organizmima koji sudjeluju u stvaranju komposta. Kako bi bili sigurni da svojem bilju pa na kraju i zdravlju nećete naškoditi koristite Bio Plantella Kompost Aktivator i potaknite razgradnju kompostne hrpe.

Savjeti za uspješno ekološko vrtlarenje:

 • Čitajte i pratite  naše savjete na stranicama napravivrt.hr i fb
 • Gnojite samo provjerenim  organskim gnojivima
 • Birajte vrste i sorte koje su otporne na bolesti i štetnike
 • Napravite plan sadnje pomoću naše aplikacije napravivrt
 • Njegujte vrt prema organskim principima
 • Kombinirajte  sadnju povrtnih kultura s korisnim i repelentnim biljkama
 • Čuvajte autohtono sjeme i voćne vrste

Prirodno zaštitite svoj eko vrt

Povrće uzgojeno u našem vrtu nam je najdragocjenije, osobito ako je zaštićeno ekološkim sredstvima. Velike probleme u vrtlarenju nam zadaje pepelnica. Javlja se i na krastavcima, rajčici, bundevama paprici i ostalom povrću. Na žalost, pepelnica se ne javlja samo na povrću, već i na voćkama i ukrasnom bilju. Zdravlje našeg povrća znači i naše zdravlje. Pepelnica koja se javlja na povrću, od sada nam više neće raditi probleme zbog ekološkog fungicida Bio Plantella Super. Fungicid ima kontaktno djelovanje, a zbog lecitina iz soje postiže tako dobre rezultate u suzbijanju  pepelnice.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro