Zaštita biljaka od niskih temperatura - napravivrt.hr
Search
Search

Zaštita biljaka od niskih temperatura

18. 10. 2017

Niske temperature negativno utječu na osnovne fiziološke procese u biljci prvo ih usporavaju u rastu, a zatim i sasvim ih uništavaju. Pri temperaturama ispod 0°C dolazi do formiranja leda u biljci. Kristali leda rastu i izvlače vodu iz stanica, dolazi do velikog gubitka vode u stanicama, što dovodi do njihove smrti. 

Stupanj oštećenja biljke mrazom zavisi od vremena pojave mraza, intenziteta i trajanja, zatim vrste i sorte, faze razvitka i stanja biljke. Mraz može nanijeti ozbiljnu štetu poljoprivrednim kulturama. Međutim, veliki dio šteta od niskih temperatura možemo spriječiti ili umanjiti. 

Najugroženije su, naravno, vrste tropskog i mediteranskog porijekla kojima pripada većina povrća, ali i mnoge vrste cvijeća. Njihov je problem što ne smiju ostati na otvorenom kada se temperatura spusti na 0°C ili niže. 

Rastu li u posudama, tada ih je najbolje unijeti u garažu, na stubište ili kakav drugi prostor gdje neće biti previše toplo i gdje se neće smrznuti.

Kako ćemo zaštititi biljke od hladnoće

Pokrivanje biljaka se najviše primjenjuje u zaštiti povrtlarskih kultura i cvijeća, kao i voćnjaka i vinove loze i ujedno predstavlja najjednostavniji način zaštite kultura od hladnoće. Zaštita se može izvršiti raznim materijalom - slama, lišće, granje, treset, tkanine, karton, plastične folije... 

Najčešće se koristi agrotekstil koji propušta svjetlost i zrak, a ujedno štiti biljke od niskih temperatura. Agrotekstil nije biorazgradiv, veoma je koristan i može se koristiti nekoliko sezona za redom, naravno ako se čuva i pažljivo sprema nakon primjene.

Malčiranje slamom ili sijenom podjednako je učinkovito u borbi sa zimskim hladnoćama, s obzirom na to da debeli sloj malča pomaže zadržavanju topline zemlje. 

Ipak, kod duljih perioda mraza i hladnoće najbolju zaštitu pruža kombinirano malčiranje sa zaštitnim tunelima ili pokrivanje agrotekstilom.

Zaštita debla voćaka premazivanjem Bio Plantella Protektom

Jedna od mjera u sprečavanju nepovoljnog djelovanja niskih temperatura, a koja se pokazala i efikasnom, je premazivanje debla voćaka u jesen kada otpadne lišće. 

Poznato je da se predmeti bijele boje slabije zagrijavaju zbog odbijanja sunčevih zraka pa ne dolazi do brzog zagrijavanja biljke, što ima za posljedicu da se u proljeće usporava kretanje vegetacije čime se smanjuje i mogućnost stradanja voćaka od kasnih proljetnih mrazeva. 

Osim od niskih temperatura Bio Plantella Protekt štiti voćke od  lišajeva, mahovine i pucanja kore, a sprječava prezimljavanje štetnika u kori stabala. Ova mjera najviše efekata daje kod koštičavog voća (prije svega marelice, breskve, šljive i višnje).

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.