Planiranje vrta za sljedeću vrtlarsku sezonu - napravivrt.hr
Search
Search

Planiranje vrta za sljedeću vrtlarsku sezonu

15. 11. 2017

Plodniji, ljepši i raznovrstan povrtnjak može biti jedna od vaših želja u novogodišnjim željama.

Hladni dani idealni su da se podsjetimo kako je izgledao naš povrtnjak u prošloj sezoni. Vrijedni vrtlari koji bilježe podatke u vrtlarski dnevnik lako će doći do zaključka što se radilo dobro,a gdje se griješilo. Koje kulture su bogato dale prinos u povrtnjaku i kada je bilo pravo vrijeme sijanja, presađivanja, gnojidbe... na temelju dobivenih rezultata u protekloj sezoni uzgoja. Važno je ne ponoviti greške već kvalitetno izabrati povrće koje će se uzgajati, prilagoditi rokove sjetve i sadnje, proučiti dobre i loše susjede te kvalitetno skicirati plana svake gredice. 


Planiranje vrta za sljedeću sezonu bit će jednostavnije i praktičnije ako otvorite svoj profil na besplatnoj aplikaciji napravivrt.hr

Aplikacija je namijenjena hobi vrtlarima koji će naći puno informacija na jednom mjestu. Iskoristite prednosti da svu evidenciju radova imate na jednom mjestu, a naši stručni savjeti pomoći će vam kod svake dileme. Baza podataka koja je dostupna u aplikaciji, o biljkama - podsjetit će vas na neko zaboravljeno povrće. Naši agronomi potrudili su se detaljno opisati svaku pojedinu kulturu.

Tijekom zime imate više vremena kako bi proučili cijeli sadržaj ove besplatne aplikacije koja će vam biti od velike pomoći.

Napravite detaljan plan za sljedeću povrtlarsku sezonu

Važno je isplanirati plodored s obzirom na prošlogodišnji. Poštujući plodored prilagoditi ćemo gnojidbu površina tj. polja. Za organski uzgoj koristimo najbolja gnojiva za pripremu tla. Gnojivo možemo unijeti već sada kako bi se obogatio površinski sloj zemlje humusom i poželjnim mikroorganizmima. Korištenjem organskog  peletiranog gnojiva Plantella Organik povećavamo količinu humusa i utječemo na plodnost tla. Tijekom zime tlo će promrznuti, a ako ima dovoljno organske tvari takva površina bit će spremna za rano proljetnu sjetvu ili presadnju.

Od sjemena kojeg smo sačuvali uzgojit ćemo kvalitetne presadnice za sljedeću sezonu i upravo zato treba imati detaljan plan kada što radimo. Za uzgoj presadnica iz sjemena najvažnije je kvalitetno sjeme posijati u sterilan supstrat Bio Plantella Start.


Prateći skice aplikacije napravivrt.hr znamo točno koliko nam presadnica treba za pojedino polje u našem vrtu. Sjetveni kalendar nam pomaže u odabiru dana povoljnih za sjetvu i presadnju što osigurava bolje  klijanje sjemena.

 

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro