Izazovi sobnog bilja - napravivrt.hr
Search
Search

Izazovi sobnog bilja

24. 11. 2017

Božićni je kaktus vrlo omiljena biljka

Božićni nas kaktus oduševljava cvjetanjem u vrijeme blagdana. Naše domove oživi različitim bojama poput crvene, ljubičaste, narančaste i ružičaste. Ipak, nije uvijek tako. Tajna nastanka crvenih izdanaka, a time i impresivnog bujnog cvjetanja, je u tome da nadziremo bujne temperaturne i svjetlosne uvjete. Pravovremeno će cvjetanje biti moguće ako noći budu trajale trinaest sati i više pa zato biljke pokrivamo. Omogućavamo im samo osam do deset sati dnevnog svjetla. To razdoblje zamračivanja treba trajati približno osam tjedana, od sredine rujna pa nadalje. 

U rujnu smanjimo broj zalijevanja: božićni kaktus u listopadu zalijemo samo jednom da bi biljka napravila pupove. Važno je znati da biljku u vremenu nastajanja ne smijemo premještati. Za bolju tvorbu cvjetnih nastavaka noćne se temperature moraju kretati oko 15 C, a dnevne od 17 do 18 C. u tom se razdoblju pobrinemo da se supstrat ne isuši u potpunosti, a moramo spriječiti i zadržavanje vode.  


Krajem studenog biljku premjestimo u stan te je pri temperaturi od 20 do 22 C počnemo češće zalijevati. Tako će nas u vrijeme Božića božićni kaktus razveseliti obilnim cvjetanjem. Unatoč našem trudu, ponekad odbaci još neotvorene cvjetove. To se dogodi ako ima previše cvjetnih nastavaka, kod iznenadne promjene temperature, svjetlosti ili drugih čimbenika u okolini ili zbog supstrata iz kojeg raste. Tvorba cvjetnih pupova bit će ometana ako budemo tijekom osmotjednog „mračnog razdoblja“ često palili svjetlo, otkrivali biljku i na taj način prekidali razdoblje tvorbe cvjetnih nastavaka. Među veće poteškoće božićnih kaktusa uvrštavamo i trulež korijena, koja je posljedica prekomjernog zalijevanja. 

Božićna zvijezda dočarava blagdansku atmosferu


Među svim sobnim biljkama koje cvatu zimi, božićna zvijezda je sa svojim jarko crvenim obojenim gornjim listovima zasigurno najsjajnija. Baš kao i božićni kaktus spada među biljke kratkog dana. Biljkama kratkog dana za cvjetanje nije potreban kratak dan, što bi se moglo zaključiti iz naziva, već duga noć. Vrtlari ih za cvjetanje u vrijeme Božića zamračuju već od ljeta. Kod kuće se obojenost listova u božićno vrijeme teško postiže bez stručnog predznanja i odgovarajućeg prostora. Svejedno možemo pokušati te ih od jeseni pa nadalje mračiti četrnaest sati dnevno. Ako se odlučite za kupovinu božićne zvijezde, najbolje da je smjestite u prostor gdje je temperatura između  16 i 18 C, a zemlja neka bude stalno malo vlažna. 

Iako božićna zvijezda voli toplinu, na prozorskoj polici pod kojom grije radijator neće joj najbolje odgovarati. Svoju ukrasnu vrijednost najbolje će izraziti na odgovarajućoj temperaturi i uz umjereno zalijevanje. Treba izbjegavati i prskanje po lišću.

U pretoplom prostoru, gdje se temperature kreću iznad 20 C, lišće počne žutjeti i otpadati. Treba paziti da je ne prehladimo već prilikom kupovine jer je to jedan od glavnih razloga za njeno propadanje. Lišće počne venuti i otpadati krajem veljače, što je za božićne zvijezde normalno. Do tada uz primjerenu njegu možemo uživati u njihovoj ljepoti. 

Jaglaci i ciklame među sobnim biljem

Kod jaglaca nailazimo na cvjetove najrazličitijih boja koji su znatno veći od njihovih „divljih“ rođaka. Odlično uspijevaju zajedno s drugim lisnatim lončanicama i cvjetajućim biljkama. U sobnim uvjetima im više odgovara nešto veća vlaga u zraku. U suviše toploj ili suviše suhoj sredini lišće prerano požuti, a vrijeme cvatnje je bitno kraće.


Ljepotu ciklama se od davnina teško uspoređuje s bilo kojom drugom biljkom. Klasična biljka, koju osobito zimi kupujemo kao poklon, iznenađuje nas različitošću boja. Kod zalijevanja moramo paziti da je zalijevamo pri rubu lonca, čime sprječavamo razvoj sive plijesni. Za očuvanje zdrave biljke treba redovito odstranjivati odumrle cvjetove i listove zajedno s peteljkama. Najbolje će uspijevati na hladnoj svijetloj prozorskoj polici gdje se temperature kreću od 10 do 12 C, dok su njen najgori neprijatelj centralno grijani prostori s pretjerano visokom temperaturom. 

Sve za zimsku opskrbu sobnih ljepotica

Zima može biti vrlo stresno razdoblje za sobne biljke. Za dobar rast i razvoj sobog bilja, biljke presadimo u visoko kvalitetnu petkomponentnu zemlju Plantella Balkonia. Isto učinimo sa svim biljkama koje sadimo u skupne nasade. Sobno bilje u tom razdoblju umjereno gnojimo, dovoljno je već i redovito mjesečno prihranjivanje. Upotrijebimo tekuća gnojiva s dodatnim vitaminima Plantella Cvijet za cvatuće te Plantella List za zelene ljepotice. Za čiste i blistave listove upotrijebimo prirodno zaštitno sredstvo Bio Plantella Balzam za lišće