Važnost pH tla - napravivrt.hr
Search
Search

Važnost pH tla

29. 11. 2017

Jedan od vrlo važnih čimbenika u pripremi tla je dobro poznavanje reakcije tla (pH). Reakcija tla značajno utječe na primanje svih hraniva, a varira ovisno o potrebama kultura od kiselog do alkalnog. Uspjeh neke biljne proizvodnje u najvećoj mjeri ovisi o opskrbljenosti tla makro i mikrohranivima, a na njihovu moć oslobađanja i kretanja kroz tlo, značajno utječe reakcija tla. O reakciji tla također ovisi hoće li biljka primati više kationa ili aniona.


U hortikulturnoj praksi često se pojavljuju dvije vrlo značajne greške. Jedna je krivi odabir tla za neke biljne vrste, a druga je nepoznavanje potreba pojedinih biljnih vrsta (alkalofilne, acidofilne, neutrofilne) koje se projektom krajobraznog uređenja predviđaju na već zadanom tlu.

Povrće najbolje uspijeva na blago kiselim do neutralnim tlima u rasponu od pH 6 - 7, voće voli nešto kiselija tla od 6 - 6.5, stoga je bitno da vrtlar utvrdi pH tla u svome vrtu prije nego ga počne korigirati sa poboljšivačima koji mogu bitno promijeniti njegova kemijska svojstva.

Stupanj kiselosti, odnosno lužnatosti zemlje iskazuje se kao pH vrijednost, a jedan je od vitalnih faktora važnih za dobar rast biljaka. Lako ga je odrediti i obično se izražava brojevima od 1 do 14. Kisela tla imaju pH vrijednost ispod 7, neutralna imaju pH vrijednost 7, a lužnata pH vrijednost iznad 7. Za većinu vrtnih biljaka neutralno tlo je idealno za uzgoj, ali neke biljke kao što su kamelija i rododendroni zahtjevaju kisela tla. 

I vi možete vrlo jednostavno i lako odrediti stupanj kiselosti tla u vašem vrtu. Kako?

Uzmite malo zemlje iz vašega vrta i pomiješajte ju s malo obične destilirane vode. Pustite da se slegne pa u vodu uronite komadić indikator papira za određivanje pH vrijednosti tekućina. Može se nabaviti u bilo kojem kemijskom laboratoriju ili u trgovini laboratorijskim priborom Uz indikator papir priložena je i skala boja koja odgovra određenom stupnju kiselosti ispitivane tekućine. Tako ćete na vrlo lak, brz i jednostavan način saznati je li zemlja u vašem vrtu neutralne, kisele ili lužnate reakcije. Sukladno tome moći ćete pristupiti reguliranju pH vrijednosti tla odgovarajućim preparatima ukoliko se to pokaže potrebnim. Neutralna reakcija ima vrijednost pH-7, kisela reakcija manje od 7, a alkalna više od 7-pH. 

Uzgoj povrća


Povrtne kulture možemo podijeliti u četiri skupine, prema reakciji tla. U prvu skupinu ubrajaju se vrste koje se najbolje razvijaju na neutralnim do slabo alkalnim tlima, od pH-7 do pH-7,5. Ovu skupinu čine kupus, češnjak, paprika, špinat i luk. Drugu skupinu čine kulture koje se najbolje razvijaju na tlima slabo kisele do neutralne reakcije, do pH-7, dakle grašak, grah, cvjetača, krastavci i salata. Treća su skupina kulture koje se najbolje razvijaju na kiselim tlima, od pH-6 do pH-6,5, a to su mrkva, tikvice i rajčica. Četvrta je skupina ona koja se najbolje razvija na kiselim tlima, od pH-5,5 do pH-6, a čini je krumpir. Neprikladna reakcija tla može se popraviti na razne načine. Kod kiselog tla reakcija se može popraviti dodavanjem natrijeve salitre, koštanog brašna, tomasova fosfata, vapna ili pepela. Alkalnim tlima reakcija se popravlja unošenjem stajskoga gnojiva, amonijeva sulfata i superfosfata.

Korištenjem organskog gnojiva Plantella Organik pospješujete neutralni pH koji je pogodan za većinu biljaka. Obzirom na potrebe pojedinih kultura gnojidbu treba prilagoditi količinom po površini.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro