Sobno bilje u dane praznika - napravivrt.hr
Search
Search

Sobno bilje u dane praznika

11. 12. 2017

Praznici se brzo približavaju i sada lako možemo razmišljati o darovima s kojim bismo razveselili svoje prijatelje. Ugodno iznenađenje može biti sobno bilje. Za nadahnuće vam predstavljamo neke manje znane predstavnice, koje radi svoje posebnosti zaslužuju posebnu pažnju. Ako ćete pored našeg prijedloga u novogodišnju mašnu umotati i gnojiva Plantella List i Plantella Cvijet, poklon će doseći svoju namjenu. 

Zmajevac

Prijatelji će se sigurno razveseliti dracenom, koja pored toga što sa svojim velikim listovima lijepo ukrašava prostor, također pomaže pri čišćenju zraka – najučinkovitiji su Dracaena fragrans (kukuruzni zmajevac) i Dracaena marginata (obrubljeni zmajevac – drvo života). Većina dracena najbolje uspijeva na sjenovitom mjestu, zato ih i ljeti držimo u unutarnjim prostorijama. Najpogodnija im je temperatura od 15 do 18 C. Ljeti im je potrebna veća vlaga i temperatura od 23 C. Od ožujka do rujna biljku jednom tjedno gnojimo s gnojivom za zeleno bilje Plantella List te tako potičemo veći rast biljke i lijepu zelenu boju listova. Pošto sobne biljke u zimskom periodu miruju, tako i gnojenje smanjimo na jednom mjesečno. 


Zmajevci su vrlo osjetljivi na previše vode te na isušivanje korijenove zemlje. Kod učestalog zalijevanja brzo možemo opaziti odumiranje donjih listova. Jako često se na biljkama pojave smeđi lisni vrhovi, koji su posljedica isušenosti korijenovog sustava, prevelike zračne vlažnosti ili propuha. Mlade biljke svako proljeće presadimo u kvalitetnu petkomponentnu zemlju Plantella Balkonia

Akalifa – mačji rep


Kod nas je poznata prije svega kao sobna biljka. Ima paperjaste i meke cvatove koji podsjećaju na mačji rep, po čemu je biljka i dobila ime. Na viseće cvatove su prirasli cvjetovi, koji imaju intenzivnu boju te budu još više posebni ako ih jednom u 14 dana zalijemo s gnojivom za cvatuće biljke Plantella Cvijet koji je obogaćen vitaminima i organski tvarima.

Zimi pazimo da temperatura u prostoru nije niža od 16 C. ako želimo da nas u tom vremenu razveseli s obilnim cvjetanjem, potreban joj je prostor s puno svjetlosti. Biljka iziskuje visoku vlagu pa ju više puta poprskamo s ustajalom vodom. Pri zalijevanju moramo biti pažljivi te trebamo višak vode odliti iz posudice. Presađujemo je u ožujku te joj odstranimo stršeće i ne privlačne izdanke. 

Medinila - ponos svakog uzgajivača

Veličanstvena medinila je ponos svakom ljubitelju cvijeća koja je u inozemstvu poznata kao jedna od najljepših sobnih biljaka. Iziskuje puno prostora, zato joj trebamo osigurati veliku ukrasnu posudu. 

Važno je da biljku svako proljeće presadimo, pri tome koristeći visokokvalitetnu petkomponentnu zemlju Plantella Balkonia. Od trenutka kada biljci izrastu pupoljci, ne premještamo je jer to može prouzročiti otpadanje pupoljaka radi čega se biljka ne rascvijeta. Ako se dogodi da pupoljci otpadnu radi prekomjernog zalijevanja, u posudu položimo kamenje ili pijesak da biljka sama crpi potrebnu vlagu.

Zimi je najvažnije da skratimo izdanke na polovicu i biljci dozvolimo zimsko mirovanje u hladnijem okruženju, gdje je najbolja temperatura  13 C. Tada zalijevamo manje, listove dnevno rosimo i s tim povećavamo njenu vlažnost. Ako ima velike listove, bit će ljepši i sjajniji, ako ih jednom mjesečno poprskamo s Bio Plantella Balzamom za lišće, koji listove štiti i pospješuje prolazak korisnih biljnih plinova. 

Tamara Pungerčar