Savjeti za vrtlarenje - 2018 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - 2018

 • Povrće zimi

  28. 12. 2018
  Došla je zima, a s njom i niske noćne temperature s pokojim sunčanim danom, kada temperatura poraste. U vrtu je ostalo još dosta biljaka koje je potrebno zaštititi od hladnoće ili ih obrati.
 • Rezidba kivija u fazi mirovanja

  19. 12. 2018
  Kivi je relativno nova voćna vrsta i uobičajeno se uzgaja u krajevima sa blagom klimom iako se u zadnje vrijeme sadi i na kontinentu. Razlika u uzgoju su temperaturni uvjeti koji se razlikuju u mediteranskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske.
 • Zahvalimo maslini, nahranimo je!

  8. 11. 2018
  Jesen kao godišnje doba, u maslinarstvu, prvenstveno je rezervirana za berbu i preradu plodova. Na prinos i kvalitetu ulja u plodu masline utječe je jako puno čimbenika, a to su sorta, rodnost, čimbenici okoliša, agrotehnika…
 • Moderno povrće

  26. 10. 2018
  Klima se mijenja vrlo brzo i uz vidljive promjene pa nas zato mogu iznenaditi: mraz, tuča, nagli pad temperature i snažne nepredvidljive padaline. Sve to ostavlja posljedice na našem vrtu. Svi se divimo i njegujemo stare, pa čak i autohtone, sorte različitog povrća, ali što ako nam vrijeme ne ide na ruku i urod je slabiji ili ga uopće nema? Neku vrstu rješenja možemo potražiti u hibridima – križancima, koji svojim osobinama predstavljaju veće mogućnosti za bolji prinos.
 • Pognojimo voćke sad-zahvaliti će nam plodom sljedeće godine

  24. 10. 2018
  Povrće i voćke svake sezone crpe hranjiva iz tla, zato su tla na jesen iscrpljena. Iskusni povrtlari i voćari znaju, da ono što je odnešeno, moramo tlu vratiti, jer u prirodi može potrajati i 1000 godina, da nastane 1 cm plodnog sloja.
 • Jesenska gnojidba vinograda je preduvjet za dobru berbu sljedeće godine

  27. 9. 2018
  Svaki trs vinove loze, koji je dao bogat urod i kvalitetan plod, iscrpilo je tlo. Zbog toga na jesen moramo nadomjestiti ono što je biljka uzela iz tla za svoj rast, razvoj i plodonošenje.
 • Povrtnjak ljeti trebaju posebnu njegu

  27. 6. 2018
  Dolazi doba godine kada je njega vrta najbitnija. Zalijevanje, prihrana i zaštita biljaka u vrtu važni su vrtlarski poslovi koje treba redovito obavljati.
 • Oprez: Jak nalet američkog cvrčka ove godine može upropastiti vašu vinovu lozu

  31. 5. 2018
  Američki cvrčak prenosi bolest zlatna žutica vinove loze koja uzrukuje uništenje ili iskrčenje vinograda.
 • Tikve i tikvice vole sunce

  25. 4. 2018
  Među zelenim je povrćem najvjerojatnije baš svijet tikvica najšareniji i najraznovrsniji – od malih, desetak grama teških tikvi, pa sve do divovskih bundeva.
 • Sadimo rajčice i paprike

  18. 4. 2018
  Dolazi vrijeme kada se uzgojene ili kupovne presadnice plodovitog povrća iz zaštićenih prostora sade na otvorene površine.