Kako saditi lukovice za bogatu ljetnu cvatnju - napravivrt.hr
Search
Search

Kako saditi lukovice za bogatu ljetnu cvatnju

15. 1. 2018

Osim lukovica koje navješćuju proljeće poznate su i one koje svojom gracioznošću krase vrtove ljeti i u jesen. Smeta im hladnoća, a sade se od ožujka do svibnja. Upravo sada je vrijeme za planiranje cvjetnjaka. U periodu kada nam ove ljepotice cvatu, u vrtu imamo dosta zanimljivih cvjetnih vrsta, zato moramo dobro isplanirati cvjetnu gredicu kako bi naše lukovice došle do izražaja. 

Dalija (Dahlia hybrida)

Vrlo zahvalna vrsta jer svojom cvatnjom ukrašava naše vrtove od kraja ljeta pa sve do prvih jesenskih mrazeva. Njihovo je gomoljasto korijenje osjetljivo na mraz pa ih sadimo kada prođe ta opasnost, a to je obično razdoblje od kraja ožujka do sredine travnja. Sadi se na dubinu od 15 cm i to tako da korijenov vrat ostane pokriven slojem zemlje debljine oko 5 cm.

Dalija je vrlo prilagodljiva biljka. Raste na gotovo svim vrstama tla, iako slovi kao biljka koja voli humusno-ilovasto tlo. Voli sunce, ali joj više odgovara polusjena, tj. položaj na kojem nije cijeli dan izložena direktnom suncu. U sušnom periodu potrebno ju je redovito zalijevati, a od isušivanja se može zaštititi korištenjem malča (npr. sjeckana kora koja ima i dekorativna svojstva). 

Gladiola ( Gladiolus sp.)

Sade se od sredine travnja do sredine lipnja. Ako želite da vam gladiole tijekom cijelog ljeta neprestano cvatu, sadite ih u razmaku od 14 dana počevši od sredine travnja. Tako ćete dobiti kontinuiranu cvatnju.

Ako ih sadite pojedinačno, potrebno im je staviti potporanj, a ukoliko ih sadite u skupinama u kojima su dovoljno blizu jedna drugoj, potporanj im neće trebati jer se međusobno podupiru. 

Ljiljani (Lilium sp.)

Sadnja se može obaviti u jesen ili u proljeće, ovisno o vrsti. Lukovica ljiljana nema zaštitni omotač pa se lako suši, na što je vrlo bitno obratiti pažnju. Prilikom sadnje svih sorta ljiljana potrebno ih je prekriti slojem zemlje od 10 cm, radi sprječavanja isušivanja lukovice.

Bitno ih je posaditi na sunčano mjesto u vrtu. Ukoliko biljka ne bude imala dovoljno svjetlosti, počet će se savijati na onu stranu od kud dopire više svjetlosti.

Za vrijeme sušnog perioda potrebno ih je redovito i temeljito zalijevati kako ljiljan ne bi ostao bez vlage jer lukovica nema zaštitinu ovojnicu koja bi ga štitila. 

Frezija (Freesia hybrida)

Frezija je vrlo čest cvijet u aranžmanima. Iako se koristi za rez, ukoliko imate priliku posaditi ovu ljepoticu, sadite je krajem travnja kako bi vam cvala od kolovoza do listopada. Mjesto sadnje mora biti polusjenovito i zaštićeno od vjetra, a tlo plodno i ocjedito. Sade se u skupinama, na dubinu 5-8 cm, a razmak između gomolja je 10 cm. Iz svakog gomolja potjerat će 4-6 cvjetnih stapki, svaka s 10-15 mirisnih cvjetova. Kod frezije je vrlo bitno redovito zalijevanje. 

Da se podsjetimo…

Prilikom sadnje, lukovicu čvrsto utisnemo u tlo, tako da baza lukovice bude u dodiru sa zemljom. Ako je spustite u rupu, može se ispod lukovice stvoriti zračni prostor pa se neće moći ukorijeniti.

Dubina sadnje: obično se uzima dubina 2-3 puta veća od veličine lukovice. Za podizanje ljepšeg efekta, lukovice se obično sade u skupinama. Razmak između sitnih lukovica je 8-10 cm, a 10-20 cm za krupnije. Prije sadnje je potrebno dobro pognojiti tlo. Koristite Plantella Organik, 100% organsko gnojivo, koje će vašim ljepoticama dati sva potrebna hranjiva. 

Danijela Mačković