Problemi sa sobnim ukrasnim biljem - napravivrt.hr
Search
Search

Problemi sa sobnim ukrasnim biljem

24. 1. 2018

Interijer stana, kuće, hotela ili nekog  drugog unutarnjeg prostora teško je zamisliti bez ijedne biljke. Ukrasne biljke koje biramo na ljude djeluju terapijski ako lijepo izgledaju. Biljke su žive i traže redovitu i pažljivu njegu, a one koje pokazuju nedostatak hranjiva žućenjem lišća ili ako su napadnute raznim štetnicima, ne izgledaju lijepo i ne čine nas sretnima. Njihova boja nas smiruje, čiste zrak u prostoru, upotpunjuju estetiku interijera... Problemi s biljkama će biti svedeni na minimum ako ih pravilno njegujemo.

Njega biljaka u zatvorenom prostoru


Zima je vrijeme  kada zbog nepravilnog njegovanja propadne najviše biljaka. Prije prvog mraza sobne biljke, koje smo ljeti  držali na otvorenom, premještamo u odgovarajući zatvoreni prostor.

Lisnate biljke (ficusi, draceane, paprati, palme..) prezimljuju u toplom prostoru, kaktusi i ostali sukulenti trebaju hladniji prostor dok cvatućim lončanicama pogoduje umjerena sobna temperatura s dosta vlage.

Lisnate biljke


Razne vrste ficusa, paprati, palmi,... ukras su interijera cijele godine. Ukrasna vrijednost im je list kojeg treba znati njegovati kako bi bio zdrav , sjajan i zelen. Upravo najvažniju ulogu ima supstrat u kojeg su biljke posađene. Plantella Balkonia je supstrat koji osigurava sve najbitnije elemente za zdrav izgled i rast biljke. Dognojavanje biljaka obavljamo s tekućim gnojivom Plantella List kojim ćemo dodati sva važna hranjiva za zdrav i zelen list vaših ljubimaca. Zeleno lišće treba njegovati tako da brišemo prašinu s njega redovito te koristimo Bio Plantella balzam za lišće.


Bio Plantella balzam za lišće:

  • lišće štiti i omogućava zdrav izgled i visoki sjaj lišća
  • otvara lisne pore 
  •  čisti lisne površine
  • sprječava nakupljanja prašine i nečistoće
  • uklanja mrlja od vapnenca


Cvatuće kućne biljke

Odabir kućnog bilja je stvar osobnog ukusa i stila doma. Važno je kada odabiremo biljne vrste, koje će krasiti naš dom, ured i sl., da se informiramo koje im uvjete moramo osigurati. Cvatuće biljke cvasti će jedino ako im pružimo adekvatnu njegu.

Krajem ljeta presađuju se u kvalitetan Plantella Balkonia supstrat kako bi potakli cvatnju tijekom zimskih mjeseci. Supstrat treba održavati vlažnim. Važno je poštovati potrebe biljaka prema toplini, vlazi i svjetlosti. Ne trebaju sve cvatuće biljke iste uvjete pa se prilikom kupovine raspitamo o tome. Prihrana je također bitna i to svakih 14 dana , tekućim gnojivom Plantella Cvet, koji će pospješiti cvatnju biljke i ojačati korijenov sustav. Probleme sa štetnicima kao što su lisne uši rješavamo što prirodnijim putem pazeći da ne zagadimo prostor u kojem živimo ili boravimo. Korištenjem Bio Plantella Thymi insekticida uništavamo biljne uši i druge štetnike na prirodan način. Proizvod sadrži biljna ulja i na taj način uništava štetnike.

Stručni savjetnik Unichem Agra

bacc.ing. agr. Milica Sekulić