Što ćemo uzgajati u povrtnjaku ove godine - napravivrt.hr
Search
Search

Što ćemo uzgajati u povrtnjaku ove godine

8. 2. 2018
Niske temperature i snijeg ne dozvoljavaju nam radove u povrtnjaku, ali možemo iskoristiti vrijeme za planiranje povrtnjaka u kojem ćemo u ovoj sezoni uzgojiti povrće, ljekovito i začinsko bilje.

Plan povrtnjaka

Najvažnije je napraviti dobar plan prema potrebama i željama domaćinstva. Korištenjem aplikacije napravivrt.hr olakšat ćemo sebi planiranje, a ujedno se zabaviti i naučiti nešto novo. Aplikacija će nam pomoći da maksimalno iskoristimo površinu koju imamo, a ujedno ćemo imati sve podatke na jednom mjestu od plana sadnje do preporuke kako kombinirati pojedine kulture poštujući plodored, dobiti ćemo savjete o pripremi tla i gnojidbi...

Mudra kombinacija sijanja i sadnje povrća može biti od velike koristi, a ako još kombiniramo povrće s ukrasnim i začinskim biljem, korist je višestruka.


Kombiniranjem biljaka ćemo:

  • iskoristiti površinu maksimalno - povećati količinu uroda,
  •  zaštititi od bolesti i štetnika,
  • privlačiti korisne kukce koji se hrane štetnicima,

a cilj je što prirodnije i zdravije uzgojeno povrće za prehranu čovjeka.

Izbor biljaka za novu sezonu uzgoja

Podsjetimo se s kojim smo biljkama bili zadovoljni u prošloj sezoni i tome prilagodimo plan što ćemo sijati i saditi. Važno je i uzgojiti dovoljnu količinu povrća kojeg volimo, a zanimljivo je nabaviti neke nove zanimljive biljke. Aplikacija napravivrt.hr sadrži bazu podataka o raznim povrtnim, ljekovitim i korisnim biljkama. Uz opis biljke dobijemo odmah i savjet kad je sijemo ili sadimo, kako ju gnojimo i kakve druge uvjete traži za uspješan uzgoj.

Kod izbora povrća kao što je rajčica, krastavac, paprika ..budimo maštoviti i nabavimo sjeme posebnih i specifičnih novih sorti ili nabavimo staro i kvalitetno sjeme.

 

Slijedi vrijeme sijanja sjemena i uzgoj presadnica...


Sjeme moramo posijati u što kvalitetniji sterilan supstrat kao što je Bio Plantella Start.

Kvaliteta supstrata garantira uzgoj zdrave presadnice koju ćemo presaditi u dobro pripremljen povrtnjak. Za vrijeme nicanja i rasta presadnica mi ćemo pripremiti površinu vrta koju smo već detaljno isplanirali pomoću aplikacije napravivrt.hr. Pripremu tla ćemo obaviti s kvalitetnim organskim gnojivom Plantella Organik K.

Stručni savjetnik Unichem Agro ,Milica Sekulić