Sadnja i orezivanje ukrasnog grmlja - napravivrt.hr
Search
Search

Sadnja i orezivanje ukrasnog grmlja

22. 2. 2018

Ukrasno grmlje daje vrtu oblik, strukturu i trajnost, a usto je i izvrsna pozadina za nasad cvjetnih gredica. Neko grmlje sadimo zbog mirisnih i živopisnih cvjetova, primamljivih plodova, a drugo zbog zimzelenog ili šarenog lišća te obojenih stabala. Promišljena sadnja zimzelenih i listopadnih grmića tako će nas uveseljavati cijelu godinu.

Ako želimo odjednom zasaditi cijeli vrt ili barem njegov veći dio, treba nam dobar plan. U planu neka bude drveće i grmići nacrtani tako kako će izgledati u svojoj konačnoj veličini. Ako je vrt malen, sadić ćemo grmove koji su zanimljivi tijekom cijele godine. A općenito vrijedi da zajedno sadimo grmiće koji su zanimljivi u različita godišnja doba. Kad tako, na primjer, u proljeće ocvate ukrasno grmlje, kao što je forzicija, jorgovan i japanska dunja, tada procvatu hortenzija te petoprstac, zatim ljeti cvatuća suručica i hibiskus, a kasnu jesensku i zimsku prazninu ispunjavaju različiti šareni drijenovi, hamamelis i različito zimzeleno bilje sa šarenim lišćem.


Prije sadnje moramo uzeti u obzir kiselost zemlje. Nekim vrstama ljepšeg grmlja (rododendroni, azaleje, vrijesovi…) potrebna je kisela zemlja. Važna je također sunčana strana ili strana u sjeni te vlažnost zemlje.

Sadnja

Sama sadnja ustvari je vrlo jednostavna. Ako je moguće, iskopamo rupu za sadnju već u jesen. Većinu sadnica moguće je kupiti u loncima, što nam bitno olakšava sadnju, a i sadnica se tako može polako privikavati na novu zemlju i hranjive tvari. Ako rupu za sadnju još nismo iskopali i namjeravamo posaditi više grmića, moramo biljke prvo rasporediti po zemljištu. Pazimo da njihova „ljepša“ strana bude okrenuta prema nama. 


Onda na odabranim mjestima iskopamo rupu i iskopanu zemlju obogatimo organskim gnojivom Plantella Organik. Rupa neka bude nešto veća od posude u kojoj je biljka bila posađena. Biljke pažljivo izvadimo iz lonaca i postavimo ih u rupu. Kad ih zatrpamo zemljom, pazimo da su posađene u jednakoj visini kao što su bile u loncima. Posađenu biljku prihranimo Plantella Specijalnim gnojivom za ukrasno bilje i dobro zalijemo.

Ako je na našem zemljištu zemlja siromašna i pusta, iskopamo malo veću rupu i unutra nasipamo Plantella Ideal zemlju koju obogatimo organskim gnojivom Plantella Organik.

Biljke kojima treba kisela zemlja sadimo u Plantella Zemlju za rododendrone koja ima dovoljno hranjivih tvari za početak rasta tih biljaka.

Orezivanje grmova

Grmiće u cvatu režemo samo zato da bi imali više cvjetova i da bi bili ljepši. Grmove s ukrasnim lišćem orezujemo da bismo potaknuli rast novih mladica koje imaju najljepše lišće. 

Grmove koje gnojimo zbog ukrasnih stabala režemo jako. Svim grmićima potrebno je redovito orezivati odumrle ili bolesne mladice jer mogu biti izvor zaraze s različitim bolestima.

Orezujemo oštrim škarama,a deblje grane pilom. Mladicu uvijek orezujemo odmah iznad pupoljka koji neka gleda u smjeru gdje želimo da naraste nova mladica. Sve veće otpiljene površine orežemo i premažemo smolom za cijepljenje Bio Plantella Abrosan voćarski vosak.


Nevenka Breznik