Priprema tla za novi travnjak - napravivrt.hr
Search
Search

Priprema tla za novi travnjak

15. 3. 2018

Zima je u punom jeku i temperature na dozvoljavaju radove na otvorenom. U ovo vrijeme planiramo koje ćemo sve radove odraditi u vrtu čim temperature pređu u pozitivne. Osim gnojidbe i pripreme tla za sijanje i sadnju povrtnica sigurno ćemo se pobrinuti da pripremimo tlo za nove travnjake ili ćemo dognojiti i prihraniti postojeće. Niske temperature i snijeg učinili su svoje i travnjak treba dohraniti i nadosijati kako bi u proljeće izgledao lijepo. Tla za sijanje novih travnjaka treba kvalitetno pognojiti i pripremiti.

Dosijavanje trave

Pri dosijavanju malih praznih mjesta na starom  travnjaku ne smijemo zaboraviti na poboljšanje rodnosti tla. Travnjak će biti lijep samo uz pravilnu i dovoljnu količinu hranjivih tvari. Ako je trava neishranjena i slaba, brži je i lakši prodor mahovine. Prva mjera za povećanje rodnosti tla je povećanje udjela humusa u zemlji, što ćemo postići Plantella Organikom, stopostotnim organskim gnojivom s dugotrajnim djelovanjem. Organska tvar prelazi u humus, što u tlu povećava pore tla, a time u zbijenim tlima povećavamo vodopropusnost i bolji odnos voda-zrak. Kod pjeskovitih tala omogućava da se vlažnost zadrži dulje vrijeme dok kod crvenice poboljšava strukturu i kvalitetu za rast.

Gnojidba travnjaka ne smije izostati

Za kvalitetan rast trave ključno je gnojenje. Najbolja su PLANTELLA SPECIJALNA GNOJIVA ZA TRAVU u velikim i manjim pakiranjima. Redovita i pravovremena košnja zajedno s pravilnom prehranom značajno doprinosi konačnom izgledu travnjaka. Zelenu površinu u vrtu treba redovito prihranjivati, više puta u sezoni rasta, jer su travke zbog neprestane košnje prisiljene neprekidno rasti. 

A za one, koji žele najmodernije... i samo jednom u godini...

Danas je na tržištu i najnovije membransko gnojivo PLANTELLA FORMULA 365 ZA TRAVE, kojeg primjenimo po površini. Membransko gnojivo Plantella formula 365, kako već ime gnojiva samo kaže,  upotrijebimo samo jednom u godini jer se hranjive tvari postepeno oslobađaju čitave godine, ovisno o temperaturi i vlagi. Za gnojenje 100 m2 travnate površine potrebno je gnojiva.


Jedna od najčešćih tegoba njegovanih travnjaka je zasigurno mahovina

Mahovinu učinkovito uklonimo s Plantella Specijalnim sredstvom protiv mahovine, koja uklanja i sprječava razvoj mahovine na travnjaku, travnjak čini rahlijim i opskrbljuje ga hranjivim tvarima. Sadrži osnovna hranjiva (dušik, fosfor, kalij) koja omogućavaju brz rast i lijepu zelenu boju.

Pored hranjiva sadrži i željezo, koje uklanja mahovinu, te kremeni pijesak, koji povećava prozračnost travnate površine. Kad se mahovina osuši, odstranimo je grabljama, a na očišćenoj površini niknut će nova trava.

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro