Mrkva - kraljica povrća s najvećom ljekovitom moći - napravivrt.hr
Search
Search

Mrkva - kraljica povrća s najvećom ljekovitom moći

12. 3. 2018

Mrkva sadrži puno beta karotena, koji je predstupanj vitamina A. Pored vitamina A sadrži još velike količine vitamina B, C, D, E i K. Poboljšava građu kostiju, jača zube, poboljšava vid, jača srce i žile, poboljšava probavu. Antioksidanti su najbolje prirodno oružje u borbi protiv raka, umora i starenja.


Mrkva je najzdravija u obliku svježeg sirovog soka. Ako želimo poboljšati svoje zdravlje, trebamo popiti barem pola litre takvog soka dnevno. Mrkva čini našu kožu mekom i glatkom, a dobije i pomalo narančastu boju. Ipak, to nas ne treba zabrinjavati. Narančasta se boja pojavljuje zbog čišćenje jetre koja pokrene velike količine soka od mrkve, ali ta boja ubrzo nestane.

Najzdravija je ekološki uzgojena mrkva!

Najzdravija je mrkva koja je uzgojena u domaćem ekološkom vrtu. Ako iz takve mrkve iscjedimo sok, sadržavat će velike količine živih organskih bazičnih elemenata, osobito natrija, kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Stoga mrkva treba naći svoje mjesto u svakom, pa i najmanjem povrtnjaku. Bit će zadovoljna ako ju pustimo rasti u dubokom, humusnom, rahlom sloju zemlje. Dobro ju je posaditi na gredice na kojima su lani rasle kupusnjače (kupus, brokula, cvjetača) ili plodovito povrće (rajčica, paprika ..). Tim je biljkama bilo potrebno puno više hranjivih tvari nego skromnoj mrkvi pa smo ih obilno gnojili kvalitetnim 100% organskim gnojivom Plantella Organik.

Ne žurimo!!!

Sa sjetvom mrkve moramo pričekati dok se zemlja malo ne ugrije. Ako budemo žurili, može se dogoditi da mrkva uopće ne proklija ili ćemo morati jako dugo čekati. Dobri susjedi mrkve su luk, poriluk, grašak, rajčica, radič, rotkvica i salata, a loši su peršin i celer. Zasijanu površinu prekrijemo slamom ili lišćem da se zemlja ne bi osušila. Mrkvi su odmah pri sjetvi i u razdoblju debljanja korijena potrebne veće količine vode, stoga u sušnom razdoblju ne smijemo zaboraviti zalijevati.

Ako što krene po zlu…

U teško zbijenom tlu ponekad opazimo da se mrkva rascijepila. Ponekad se dogodi da je pokoji komadić mrkve izbušen. Tu su na djelu bili štetnici poput žičnjaka, mrkvine muhe, a u vlažnom je razdoblju svoj doprinos dao i pokoji puž. U cilju zaštite od raznih štetnika, mrkvu sadimo u miješanim nasadima, npr. u kombinaciji s lukom,a napad ćemo vrlo učinkovito smanjiti ako među biljke postavimo na kolce prilijepljene Bio Plantella žute ljepljive ploče. Štetnici loše vide pa ih žuta boja već izdaleka privlači- na našu radost čak i više od nasada slasne mrkve. Tako prevarimo štetnike i sačuvamo veći dio uroda.

Zdrav i bogat urod

Mrkvu tijekom vegetacije dva ili tri puta još malo prihranimo organskim gnojivom na bazi algi i vitamina, Bio Plantella Vrt i naš je posao gotovo pri kraju.

Odebljalu naračastu i žutu mrkvu treba još malo i pobrati, oprati i njome se zasladiti, dok će oni marljiviji pomoću sokovnika pripremiti još zdraviji, ljekovitiji i slasniji napitak.

Nevenka Breznik