Plantella Organik za masline – najbolji izbor za gnojidbu maslinika - napravivrt.hr
Search
Search

Plantella Organik za masline – najbolji izbor za gnojidbu maslinika

13. 3. 2018

Kaštelir – Labinci je mala općina smještena 10 kilometara od poznate turističke destinacije grada Poreča, na zapadnoj obali Istre. U ovoj općini  obitelj Paulišić utemeljila je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 2000 god. za proizvodnju maslinovog ulja koju do danas uspješno vodi.

OPG Paulišić ima 6 hektara maslinika s 1600 stabala domaćih i uvezenih sorti. Vrhunsko ulje dobiveno iz ovih maslinika pronalazimo pod brandom Oliveri ulja. Oliveri sa svojom paletom ulja mogu zadovoljiti i najzahtjevnija gurmanska nepca. Coratina, Leccino, Maurino, Istarska bjelica i Buža monosortna su ulja i svako za sebe je posebno i zanimljivo. Kupaža 17 sorti krije se u bočicama San Greal. Međunarodne nagrade AIPO D"ARGENTO- dvije godine za redom 1. i 2. mjesto, Olio capitale -2. mjesto, brojne zlatne medalje na hrvatskim takmičenjima samo su neke od potvrda kvalitete OLIVERI ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Veliko znanje i trud  gospodina Daria Paulišića vidi se u cijelom masliniku. Tlo u kojem su sađene masline je crvenica na skeletu. Ovo tlo bez obrade i redovite organske gnojidbe ne bi davalo ovakve rezultate. Organska gnojidba se obavlja dva puta godišnje  i to odmah  nakon berbe plodova i sad krajem zime.

Plantella u masliniku Oliveri ulja

Gospodin Paulišić za organsku gnojidbu i unos organske tvari koristi svake godine Plantella Organik za masline. Bogat urod u ovim maslinicima potvrđuje da su biljke kvalitetno  ishranjene a takve onda rađaju svake godine. Maslinici ovog gospodarstva su različitih starosti tako da se gnojidba prilagođava starosti masline. 

Mladi maslinici – tek posađeni, gnojili su se pojedinačno prilikom sadnje, maslinama  do 5 godina starosti dodalo se oko 1,5 kg po stablu dok rodne masline starije od 5 godina gnojene su s 1 tonom na ha što je cca oko 3.5 kg po stablu.

Plantella Organik za masline je gnojivo koje povećava postotak humusa u tlu. U ljetnim mjesecima tla koja nemaju dovoljno humusa pate dvostruko više  i od suše i od nemogućnosti usvajanja hranjiva  putem korijena. Gnojidbom ovim gnojivom unose se i svi potrebni makro i mikro elementi a upravo visok postotak humusa omogućuje maslini da svi važni elementi, za rast i plodonošenje, budu dostupni korijenovom sustavu. 

Učinak jesenske organske gnojidbe Plantella Organikom za masline je taj što biljke spremne i nahranjene dočekaju proljeće i samo takve mogu stupiti u zdravu i obilnu vegetaciju, cvatnju, oplodnju. Krajem zime pognoji se još jednom Plantella Organikom za masline kako bi ovo dugodjelujuće gnojivo u sljedećim mjesecima postepeno hranilo biljku i tako omogućilo bogatu rodnost.

Plantella Organik za masline je dugodjelujuće 100 % organsko gnojivo
  • Sadrži 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu.
  • Visok udio organske tvari
  • Dodan kalcij iz prirodnih izvora - kalcij potreban za čvrst i zdrav urod
  • Utječe na bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka),veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla, stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode… 
  • Najbolja je zamjena za stajnjak, vrećom od 25 kg mijenjamo učinak 750 kg stajskog gnoja.  Prednost nad stajnjakom je ta što je ovo gnojivo termički obrađeno i tako ne unosimo patogene ni sjeme korova u maslinik. 
  • Ovim gnojivom ne možemo pretjerati sa dodatkom hranjivih elemenata –postupno otpuštanje elemenata iz gnojiva tijekom 6 mjeseci.
Organska su gnojiva nezamjenjiva i to ne samo radi hranjiva koja se u njima nalaze, već i zbog organske tvari iz koje nastaje humus i time se omogući usvajanje hranjiva postepeno što maslina jako voli. Balans u umjerenoj porasti vegetacije i rodnosti je ostvaren u maslinicima Oliveri ulja. Plantella organska gnojiva garantiraju  bogat urod u sljedećoj godini.

Zaštita rana nakon rezidbe – Bio Plantella Arbosan smolom

U berbi maslina režemo neke grane koje smo prstenovali u proljeće i rane od reza obavezno treba premazati kvalitetnim voćarskim voskom. Bio Plantella Arbosan specijalno za masline najbolji je izbor. Gustoća ovog voska znači manju potrošnju od sličnih proizvoda na tržištu. Važno je uvjeriti se u kvalitetu a možemo  je primijeniti na svim vrstama biljaka za zaštitu (zatvaranje, zarastanje) različitih oštećenja kod orezivanja, sječe i lomova od vjetra, tuče…. omogućuje dobro zarastanje tkiva i biljke štiti od infekcija. Pakiranje od 350 gr u tubi i još veće za jako velike maslinike. Povećanje organske tvari u tlu: stimulacija biljnih enzima, aktivacija mikroorganzama u tlu.

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro