Zaštita biljaka od bolesti i hladnoće - napravivrt.hr
Search
Search

Zaštita biljaka od bolesti i hladnoće

21. 3. 2018

Hladni val temperatura s puno kiše i dalje traje. Čim se temperature malo povise i budu iznad treba iskoristiti vrijeme i zaštititi biljke bakrenim preparatima. Važno je znati da biljke treba zaštititi prije kretanja vegetacije i otvaranja pupova.

Prskanje bakrom ima dvije namjene:

  •     Opću dezinfekciju stabla

Suzbijaju se svi patogeni koji se nalaze na stablu i sprječava se infekcija preko ranica otpalog lišća, pukotina od mraza i ostalih oštećenja.

  •    Sprječavanje posebne grupe infekcija

Posebne grupe infekcija poput monilije koštićavih voćnih vrsta, bakterijske plamenjače voća, šupljikavosti lista i krastavosti ploda mogu se držati pod kontrolom ukoliko prskamo sa bakrom. Navedeni patogeni zimu prezime na oboljelim biljnim organima (rak ranama, pupoljcima i pukotinama kore).

Koje sredstvo izabrati?

Probajmo Bio Plantella Cuprovin sredstvo u obliku praška pakirano po 35 g i 1 kg, a sadrži 50% bakrovog oksiklorida. Sredstvo se može kupiti bez iskaznice. Ovo sredstvo smanjuje pojavu bolesti na različitim kulturama, a ujedno poboljšava prirodnu otpornost, fotosintezu i prihvat hranjivih tvari u biljke. Biljke su zdravije i plodonosnije. Zbog visokog postotka bakra kojeg gnojivo sadrži potrebno nam je manje sredstva za primjenu u usporedbi s drugim sredstvima.

Važno je da biljke tretiramo u fazi mirovanja (breskve, marelice...) dok vinovu lozu, masline, možemo tretirati sve do pojave cvijeta. Ukrasno bilje prskamo tijekom cijele godine.


Vrijeme upotrebe Godišnja doza ne smije biti veća od:
Vinova loza Rana faza razvoja do 1,0 kg / ha
Orašasti plodovi (orasi, lješnjaci) Prije i nakon cvatnje 2,0 do 3,0 kg / ha
Koštuničavo voće (jabuke, kruške) Rana faza razvoja, nakon žetve do 2,0 kg / ha
Stolno voće (breskve) Nakon branja voća 2,0 do 3,0 kg / ha
Jagode, masline Prije cvatnje i nakon berbe do 1,0 kg / ha
Povrće (mrkva, luk) Inicijalna faza razvoja 0do 1.0 kg / ha
Žito, kukuruz Rana faza do 1,0 kg / ha
četinjača U jesen ili rano proljeće do 1,0 kg / ha

Štete od niskih temperatura

Mraz može nanijeti ozbiljnu štetu poljoprivrednim kulturama. Međutim, veliki dio šteta od niskih temperatura možemo spriječiti ili umanjiti. 

Kako ćemo zaštititi biljke od hladnoće?

Pokrivanjem biljaka

Ova metoda se najviše primjenjuje u zaštiti povrtarskih kultura i cvijeća, kao i voćnjaka i vinove loze i ujedno predstavlja najjednostavniji način zaštite kultura od hladnoće. Zaštita se može izvršiti raznim materijalom (slama, lišće, granje, treset, tkanine, karton, plastične folije ...). Najčešće se koristi agrotekstil koji propušta svjetlost i zrak, a ujedno štiti biljke od niskih temperatura. Agrotekstil nije biorazgradiv, veoma je koristan i može se koristiti nekoliko sezona za redom, naravno ako se čuva i pažljivo sprema nakon primjene.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro