Podignute vrtne gredice -pravi su hit - napravivrt.hr
Search
Search

Podignute vrtne gredice -pravi su hit

5. 4. 2018

Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite  visine od 30 do 120 cm.

Kako izraditi povišenu gredicu

Gredice se mogu izraditi u okućnici , na terasi, u postojećem vrtu.

Odaberemo mjesto gdje ćemo podignuti gredicu. Prema raspoloživom prostoru napravimo skicu gredice i odaberemo najprikladniji materijal za izgradnju. Najbolje je  da nam širina gredice ne prelazi 150 cm zbog toga kako bi mogli lako pristupiti svim biljkama na gredici. Prostor iskolčimo i izgradimo gredicu prema planu.


Veličinu određujemo prema našim mogućnostima i potrebama. Ako odaberemo drvo kao građu daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim premazima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Kao premaz može se koristiti laneno ulje.

Prednosti visokih gredica

  •   Pružaju dobru drenažu,

  •   zemlja u povišenoj gredici je rahlija, s manje korova , s boljim vodo-zračnim režimom,

  •   u proljeće se brže zagrijavaju pa se razne kulture mogu sijati ranije,

  •   korist za kralježnicu je višestruka,

  •   zahtijevaju manje održavanja

  •   služe kao prepreka od štetnih nametnika i puževa,

  •   štite biljke od hladnoće

  •   zadržavaju kućne ljubimce što dalje od vaših biljaka

  •   jednostavnija prekrivanje od hladnoće i prilikom uporabe zaštitnih sredstava na drugim kulturama,

Kako i čime napuniti gredice

Vrtne gredice treba ispuniti visoko kvalitetnom zemljom Plantella Ideal  koju treba obogatiti s mnogo organske tvari kao što je organsko gnojivo Plantella OrganikOvo gnojivo sadrži stabilnu količinu hranjiva i organske tvari te kontroliranu količinu makro i mikroelemenata, a i nema primjesa korova i bolesti. Najbitnije je, da se hranjiva oslobađaju postepeno. Sadrži i puno fulvinskih i huminskih kiselina, koje omogućavaju biljkama lakšu dostupnost hranjiva i pospješuju stvaranje humusa.

Gredice na kojima smo već uzgajali povrće i začinsko bilje pripremimo za novu sezonu tako da pomoću vrtnih alata odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo i veće grude zemlje. Pripremljenu  gredicu po površini posipamo organskim gnojivom Plantella Organik s dugotrajnim djelovanjem u obliku peleta pa ga pomoću grablji lagano unesemo u tlo. 


Ako su vam gredice male, najbolje je upotrijebiti 100% organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit Univerzal od 3 kg, kojeg upotrebljavate na isti način kao Organik, za sve vaše biljke, a možete ga koristiti i za dognojavanje tijekom cijele vegetacije.


Svaka biljka ima drugačiju potrebu za hranjivom

U povišene  gredice sadnja se obavlja gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Moguće je saditi i sijati sve kulture ovisno o našim potrebama. Kombinacije povrća, voća , cvijeća i začinskog bilja u visokim gredicama dodatno će ukrasiti vašu okućnicu, terasu, vrt.

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i isušuje se zemlja. Prilikom zalijevanja biljke možemo dohraniti organskim tekućim gnojivom  Bio Plantella Vrt.

Bio Plantella nudi i više specijalnih Nutrivita s posebnom formulom za svaku biljku, tako na gredicu za jagode i bobičasto voće koristimo Bio Plantella Nutrivit za jagode s dodatkom fosfora za ukusnije jagode. Grede s američkom borovnicom i borovnicama, brusnicama i drugim voćkama koje vole kiseli pH pripremimo s Bio Plantella Nutrivitom za borovnice i koristimo još i Plantella zemlju za rododendrone specijalnu za biljke koje vole kiselo. Bio plantella Nutrivit za lisnato povrće prilagođeno je gnojenju lisnatog povrća i kupusnjača, a Bio Plantella Nutrivit za rajčice s dodanim kalijem za čvršće plodove punijeg ukusa najbolje su rješenje za gnojidbu greda s rajčicama i drugog plodovitog povrća. 

U posude, lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršinavlascabosiljka

Trajanjem cijele vegetacije povrtnjak zalijevamo otopinom tekućeg gnojiva Bio Plantella Vrtom. Zalijevanjem biljaka ovom ekološkom otopinom pomažemo da se bolje razvije korijenov sustav i takve će sadnice biti zdravije, bujnije i kvalitetnije plodonositi.

Milica Sekulić ,stručni savjetnik Unichem Agro