Kako posaditi i njegovati posebne biljke u vrtu - napravivrt.hr
Search
Search

Kako posaditi i njegovati posebne biljke u vrtu

11. 4. 2018

Američka borovnica sve omiljenija u vrtu

Američka je borovnica do dva metra visok grm s plitkim korijenskim sustavom. Četiri do pet tjedana po cvatnji sazrijevaju tamno plavi plodovi slatko kiselog okusa, slični šumskim borovnicama. Biljka postiže punu rodnost nakon osam godina.

MOGU SE UZGOJITI U VRTU I U LONCU
Za normalan rast borovnice trebaju vrlo kiselo, rahlo i jednakomjerno vlažno tlo. Najviše im odgovara kiselost između 3,5 do 5,2 pH. Na sunčanom mjestu u vrtu iskopamo veliku sadnu jamu, široku 80 i duboku 40 centimetara. Za veći broj grmova pripremimo sadni jarak. Svaki grm mora imati približno dva kvadratna metra prostora za rast.
Stranice sadne jame obložimo folijom da bi spriječili kasnije smanjenje kiselosti zemlje, dok dno jame mora biti vodopropusno. Pri kopanju jame polovicu zemlje zamijenimo Plantella Specijalnom zemljom za rododendrone. Mješavinu upotrijebimo za sadnju dva ili tri godišnja grma, najbolje u jesen krajem listopada ili u studenom, a ako su uvjeti dobri, može i u proljeće. 


U gornji sloj obavezno dodajemo i 100% organsko gnojivo Plantella Organik. Zemlju oko grma prekrijemo prostirkom od borovih ili jelovih iglica ili pak korom ili piljevinom četinara, time plitak korijenov  sustav zaštitimo od isušivanja a istovremeno spriječimo rast korova.

Borovnice možemo uzgojiti i u loncu na terasi ili balkonu. Za odrasli grm treba posuda od cca 120 litara.

Tijekom godine grmiće američkih borovnica redovito zalijevamo i prihranjujemo. Prihranu  činimo dvaput, u razdoblju cvatnje i približno četiri tjedna nakon cvatnje, da bi imale dovoljno hranjivih tvari za formiranje plodova. 

Za prihranjivanje upotrijebimo dugodjelujuće 100% organsko gnojivo više vrijednoti iz grupe proizvoda Bio Plantella Nutriviti i to Bio Plantella Nutrivit za borovnice, u proljeće kada je potrebna velika količina za početak rasta i u jesen kada je tlo iscrpljeno i trebamo ga osnažiti. Svaki mladi grm borovnice pognojimo  s 200-300 g bio plantella nutrivita za borovnice, a za dognojavanje grmova koji daju veću količinu uroda upotrijebimo duplo veću količiniu ovog gnojiva. Organske pelete jednostavno rastresemo po površini i zakopamo u tlo.

Štetnici i bolesti su kod američkih borovnica rijetki, ali ih svejedno ujesen, kad otpadne lišće, te u proljeće pred pupanjem, preventivno prskamo pripravkom od bakra Bio Plantella Cuprovin 50. Jedini štetnici koji mogu zaista ozbiljno ugroziti urod su ptice počevši već u proljeće. Od njih se najbolje zaštitimo ako u vrijeme zrenja grm prekrijemo dovoljno gustom zaštitnom mrežom.

U kuhinji i domaćoj ljekarni

Američke borovnice spadaju među najzdravije niskokalorično voće. Bogate su voćnim šećerima, kiselinama, vitaminima i mineralima. Jedu se svježe nabrani plodovi ili se od njih rade sokovi, marmelade, kompoti i razni kolači. Od mladih listova možemo napraviti ljekovit čaj koji pomaže kod proljeva i kašlja. Konzumacija borovnica umanjuje tegobe kod bubrežnih kamenaca, upale mjehura, kroničnih upala crijeva ili sličnih pojava. Plodovi sadrže i tanine, koji štite stjenke krvnih žila, i prirodnu boju koja snižava vrijednost šećera u krvi. Osim toga pomažu kod slabokrvnosti i time vraćaju tijelu snagu.

Potražite proizvode HIT MJESECA u svim boljim trgovinama po promotivnoj cijeni.

Pripremamo  vrtne gredice a tlo treba biti bogato organskom tvari s 3-6% humusa i dobro opskrbljeno makro i mikro hranjivima (dušik, fosfor, kalij, kalcij, ...) 

Odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo i veće grude zemlje. Pripremljenu  gredicu po površini posipamo organskim gnojivom  s dugotrajnim djelovanjem u obliku peleta pa ga pomoću grablji lagano unesemo u tlo. najbolje je upotrijebiti 100% organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit Univerzal od 3 kg, kojeg upotrebljavate za sve vaše biljke, a možete ga koristiti i za dognojavanje tijekom cijele vegetacije.

ZAŠTO JE VAŽAN PLAN SADNJE NA NAPRAVIVRT.HR?

Kvalitetnim planom vrta određujemo razmak sadnje i broj biljaka na površinu, a tako onda znamo broj potrebnih presadnica za naš vrt. Važno je poštovati plodored jer njime planiramo prostornu i vremensku izmjenu kultura na određenoj površini.

Za planiranje i nacrt vrta i gredica najpametnije je kliknuti na web stranicu NAPRAVIVRT.HR jer tamo je sve što trebate znati .


bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro