Sadimo rajčice i paprike - napravivrt.hr
Search
Search

Sadimo rajčice i paprike

18. 4. 2018

Dolazi vrijeme kada se uzgojene ili kupovne presadnice plodovitog povrća iz zaštićenih prostora sade na otvorene površine.

Presadnice rajčice i paprike sade se na otvoreno u fazi 5-7 listova. Za svoj rast i razvoj zahtjevaju više topline, kada se tlo zagrije na 15°C. Taj podatak je bitan jer kod temperature niže od 10°C njihov rast se prekida a temperatura niža od 15°C prekida cvatnju. Slabi mrazevi od 0 stupnjeva čine jake štete tom povrću. Temperatura koja se dulje vrijeme zadrži na +5°C depresivno će djelovati, osobito na papriku kojoj je za rast i razvoj potrebna viša temperatura od rajčice.

Kako pripremiti tlo za sadnju rajčice i drugog plodovitog povrća

Najvažnije je iscrpljeno tlo obogatiti organskim gnojivom i prorahliti zemlju. Odlično organsko gnojivo je Plantella Organik. U usporedbi s prosječnim sastavom hranjiva u drugim organskim gnojivima,Plantella Organik je dokazano kvalitetno gnojivo izuzetno bogato suhom tvari i makroelementima. U pokusima koji su napravljeni na različitim povrtnim kulturama u svim je primjerima primjene gnojiva Organika dobiven povećan urod, poboljšan kvalitet nekih vrsta plodovitog povrća u obliku većeg udjela suhe tvari, više vitamina C i većeg udjela ukupnih šećera.

Organska gnojiva se moraju upotrebljavati svake godine kako bi tlo održali živim i zdravim.

Za manje vrtove i grede posebno je primjerno univerzalno potpuno organsko gnojivo veće vrijednosti Bio Plantella Nutrivit za rajčice i plodovito povrće, kojeg možemo upotrijebiti za pripremu tla za sadnju, a isto i za dognojavanje. Ovo gnojivo sadrži više kalija, a on utječe na formiranje čvršćih plodova punijeg okusa.

Plodosmjena i dobri susjedi

Rajčica dobro podnosi samu sebe. Ipak zbog mogućnosti nakupljanja uzročnika bolesti i štetnika poželjne su najmanje dvije godine do ponovne sadnje na isto mjesto. Pretkultura ne može biti iz iste porodice (krumpir, paprika). Nakon rajčice preporučaju se mahunarke.

Paprika također ne podnosi samu sebe. Do ponovnog uzgoja paprike na istoj površini treba najmanje  4 - 5 godina. Poželjni predusjevi, koji ostavljaju tlo u dobroj strukturi su lepirnjače, korjenasto povrće i kupusnjače.

Razmak sadnje i zalijevanje

Razmak kod sadnje rajčice mora biti 70-80 cm između redova, a 40 cm unutar reda. Kod paprike sadnja mora biti gušća,  između redova 40 cm, a unutar reda 20 cm. Nakon sadnje rajčice i paprike potrebno je obaviti navodnjavanje. Potrebno je da pripazite da voda nije puno hladnija od tla tako da je najbolje vrijeme za navodnjavanje jutro.

Odstranjivanje zaperaka na rajčici

Zaperci formirani iz pazuha listova pri veličini od 5 cm se odstranjuju (pinciranje).

Nakon formiranih 4-5 cvjetnih grančica prikraćuje se vrh stabljike (dekaptacija) i to tako da se nakon cvata ostavi tri lista.Tako će krupni plodovi prije sazrijeti.

Kako ojačati presadnice

Kod presađivanja  presadnice dožive stres, pa ih je dobro poprskati ili zaliti Bio Plantella Vitom, vitaminskim kompleksom koji biljke ekstremno brzo jača i štiti od stresnih vremenskih prilika. Kasnije povrtnjak  zalijevamo i organskim tekućim gnojivom iz algi Bio Plantella Vrtom.

Ne zaboravite !!!

Među rajčice posadite korisno jestivo bilje kao što je bosiljak. Posađen pokraj rajčice štiti je od štetnika, a svojim cvjetovima privlači korisne kukce. Rajčice koje su rasle pokraj bosiljka imaju mnogo ukusnije plodove.

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro