Oprez: Jak nalet američkog cvrčka ove godine može upropastiti vašu vinovu lozu - napravivrt.hr
Search
Search

Oprez: Jak nalet američkog cvrčka ove godine može upropastiti vašu vinovu lozu

31. 5. 2018

Američki cvrčak prenosi bolest zlatna žutica vinove loze koja uzrukuje uništenje ili iskrčenje vinograda. 

„Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence dorée MLO“ („Narodne novine“ br. 7/13).
svi posjednici vinove loze u demarkiranim područjima obvezni su pratiti prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča, dok su u žarištu zaraze svi posjednici vinove loze.

Uspješno spriječite propast svoje vinove loze

Najveću štetu radi Američki cvrčak koji je prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatna žutica vinove loze.

Potkraj ljeta bolesne mladice ne dozorijevaju i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smrežuraju se i osuše. Oboljeli trsovi odumiru. Na tog uzročnika je posebno osjetljiva sorta chardonnay.

Za učinkovitu zaštitu vinograda jednakomjerno objesimo 20 – 24 / 100 m2. Ploče postavimo tako da vise blizu lisne mase i samog trsa. Kada je ljepljiva površina prekrivena štetnicima, zamijenimo je novom. Možemo ih koristiti i za dijagnostiku da brže i lakše utvrdimo prisutnost američkog cvrčka i tako pravovremeno reagiramo s registriranim insekticidima.

Foto: Scaphoideus titanus, Yerpo
Foto: bolest Flavescence dorée, Josef Klement

Bio Plantella žute ljepljive ploče omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka

  • žute ljepljive ploče precizno određenom žutom bojom  i visoko kvalitetnim entomološkim ljepilom štetnika sigurno namamimo u zamku, da se zaljepi,
  • žičicama za vješanje omogućavaju jednostavnu uporabu, a ploče ostaju na mjestu gdje smo ih objesili,
  • dugom postojanošću štite lozu i nekoliko mjeseci.