Povrtnjak ljeti trebaju posebnu njegu - napravivrt.hr
Search
Search

Povrtnjak ljeti trebaju posebnu njegu

27. 6. 2018
Dolazi doba godine kada je njega vrta najbitnija. Zalijevanje, prihrana i zaštita biljaka u vrtu važni su vrtlarski poslovi koje treba redovito obavljati. Biljke za svoj rast i razvoj ploda troše hranjiva a kako bi se plod razvijo što brže i zdravije potrebno je dohraniti biljke. 

Prihrana povrtljaka

Povrće teba dohranu kako bi stimulirali jačanje korijena i brži rast presadnica. Krastavac, tikvica, paprika, lubenica, dinja, kupus, kelj, cvjetača -plodovito povrće,  ima potrebu za većom količinom hranjiva i ako ih biljka ne dobije na vrijeme nastaju deformacije ploda ili oštečenja te usporen rast i sazrijevanje plodova. 

Prihranu biljaka u povrtnjaku treba obavljati sa  što prirodnijim tekućim gnojivima koja sadrže i vitamine i aminokiseline. Bio Plantella Vrt takvo je tekuće gnojivo koje će održati vaš povrtnjak bujan i zdrav cijelu vrtlarsku sezonu. Dobro ishranjena biljka lakše podnosi visoke temperature. Tekuće gnojivo je najbolje upotrijebiti u vodi za zalijevanje.

Greške koje ljudi najčešće čine su :
  • pretjerano dodavanje mineralnih gnojiva (NPK) , 
  • folijarno prskanje biljaka s tekućim gnojivima koja nemaju primjeren sadržaj potrebnih hranjiva biljakama, 
  • zalijevanje povrća u najtoplije doba dana, ...
Folijarna prihrana je učinkovita kod nedostatka pojedinog element npr. kalcij, željezo, bor ... jer je brži i efikasniji učinak djelovanja. Primjenom tekućeg gnojiva Bio Plantella kalcij za rajčicu spriječiti ćemo vršnu trulež na rajčici, paprici... i drugom plodovitom povrću i voću.

Oštećenja, bolesti i štetnici

Protiv bolesti kao što su plijesni, hrđe, pjegavost, krastavost biljke preventivno tretiramo pomoću prirodnog zaštitnog sredstva na osnovi poljske preslice Bio Plantella Natur.

Za zaštitu od uši, grinja, tripsa, gusjenica i drugih štetnika koristimo pripravak na osnovi prirodnog kleka i timijana Bio Plantella Thymi. Tim se sredstvom prska kod prve pojave i zatim još dva puta na dva dana. Ako pada kiša, drugi dan ponovo prskamo. 

Protiv svih letećih štetnika postavimo kako na voćke u krošnju tako i u vrtu sa lukom na kolce Bio Plantella Žute ljepljive ploče protiv lukove, trešnjine i maslinove muhe. 

Stručni savjetnik Unichem Agro, Milica Sekulić