Jesenska gnojidba vinograda je preduvjet za dobru berbu sljedeće godine - napravivrt.hr
Search
Search

Jesenska gnojidba vinograda je preduvjet za dobru berbu sljedeće godine

27. 9. 2018

Svaki trs vinove loze, koji je dao bogat urod i kvalitetan plod, iscrpilo je tlo. Zbog toga na jesen moramo nadomjestiti ono što je biljka uzela iz tla za svoj rast, razvoj i plodonošenje.

Organskom gnojidbom Plantella Organikom za vinograd pospješujemo stvaranje humusa u tlu. 

Zašto je humus važan u tlu? 

Tlo koje obiluje humusom ima dobar vodo-zračni odnos, a u takvom tlu korijen može lakše uzeti sva ona hranjiva koja su mu dostupna, regulira se pH tla, ...

Humusne tvari igraju ključnu ulogu u plodnosti tla i biljnoj ishrani. Biljke uzgojene na tlima koja sadrže odgovarajući postotak tih tvari su zdravije, daju veći prinos, a ubrani su plodovi bolje prehrambene kvalitete.


Pored organske mase u Plantella Organiku za vinograd najbitniji su dodaci željeza u obliku kelata i sulfata, koji su iznimno brzo topivi i zato najučinkovitije djeluju i sprječavaju pojavu kloroze. 

Drugi bitni dodani sastojci u ovom organskom gnojivu su prirodni BENTONIT I ZEOLIT sa mnogo prirodnih minerala. 


Zeolitna brašna bolje zadržavaju dušikove spojeve, dok bentolit ima sposobnost bubrenja da veže i zadržava velike količine vode. 

To sprječava ispiranje hranjivih tvari i vode, rahli tla i olakšava cirkulaciju. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, što čini biljke otpornije na bolest i štetnike. Sve to utječe na rodnost, kvalitetu i na veći prirast od 30%.

DOZIRANJE I UPORABA:

Plantella Organikom za vinograd gnojimo kod sadnje vinograda za temeljnu pripremu tla i početno gnojenje, kao i za redovito temeljno gnojenje loze, posebno u jesen i rano proljeće. 

Gnojimo kroz cijeli period rasta od veljače do studenog.

PAKIRANJE: 25 kg za 125 m2

Priprema tla prije sadnje vinove loze 1-2 kg na 5 m2 / 2-4 t na ha

Gnojenje vinove loze u punoj plodnosti 0,5-1 kg na 5 m2 / 1-2 t na ha

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro