Zahvalimo maslini, nahranimo je! - napravivrt.hr
Search
Search

Zahvalimo maslini, nahranimo je!

8. 11. 2018

Jesen kao godišnje doba, u maslinarstvu, prvenstveno je rezervirana za berbu i preradu plodova. Na prinos i kvalitetu ulja u plodu masline utječe je jako puno čimbenika, a to su sorta, rodnost, čimbenici okoliša, agrotehnika…

Masline kao i vinova loza i druge mediteranske voćke svake vegetacijske godine crpe hranjiva iz tla, zato su tla na jesen iscrpljena. Iskusni voćari znaju, da ono što je odneseno, moramo tlu vratiti, jer u prirodi može potrajati i 1000 godina, da nastane 1 cm plodnog sloja.

Samo s organskim gnojivima popravljamo fizikalne, kemijske i biološke karakteristike tla i povećavamo biološku aktivnost tla.


ORGANSKA HRANA ZA MASLINE- Plantella Organik za masline

Zdravo i plodno tlo doprinosi  uzgoju masline, a to je najvažnije jer upravo preko zdravih biljaka čuvamo i zdravlje čovjeka.

Takvo tlo dobivamo ako osiguramo biljkama dovoljnu i kvalitetnu količinu hrane i ako povećamo količinu humusa u tlu. Dugoročna upotreba samo mineralnih gnojiva smanjuje kvalitetu tla. Zemljište bez organske tvar je degenerirano i ne vrši svoju funkciju tj. ne omogućuje dovoljno velike i kvalitetne prinose.


Međutim, organska su gnojiva nezamjenjiva i to ne samo radi hranjiva koja se u njima nalaze, već i zbog organske tvari iz koje nastaje humus i koja igra veliku ulogu u toplini, prozračnosti, vlazi i mikrobiološkoj aktivnosti tla. Izostanak ove gnojidbe, pa i uz optimalnu mineralnu gnojidbu, može dovesti do žutila i opadanja lišća, slabije rodnosti, sušenja izboja.

Tokom ljetnih mjeseci maslina se borila sa sušom a hranjiva u tlu su pri tome bila manje dostupna. Tlo je iscrpljeno!!!!


Upotrijebimo Plantella Organik za masline i povećati ćemo količinu organske tvari u tlu, a više organske tvari znači: 

  • bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka) ,
  • veći kapacitet zadržavanja vode , 
  • stvaranje humusa , 
  • veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, 
  • veću biološku aktivnost zemljišta, 
  • razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, 
  • neutralizaciju pH tla ,
  • stabilizaciju enzima u tlu , 
  • stabilizaciju temperature tla i 
  • smanjenje isparavanja vode…

Rezultat svega toga je da biljke mogu primati hranjive tvari efikasnije, što znači više iskorištenosti mineralnih gnojiva u tlu, bolji rast biljaka, manje ispiranja mineralnih hranjivih tvari u podzemne vode i manje zagađenja. Ovo gnojivo ima blago alkalnu reakciju (pH 7,2) i sadrži vrlo povoljne količine glavnih hranjiva N,P,K  te značajne količine mikroelemenata.

Bio Plantella Arbosan smola-voćarski vosak za rane i oštećenja voćaka

Prilikom berbe maslina često dolazi do slučajnih oštečenja grana (pucanja) ali i do namjernih odstranjivanja grana. Rane je potrebno zaštititi-premazati visokokvalitetnom prirodnom Bio Plantella Arbosan smolom koja omogučuje brzo cijeljenje i spriječava prodor mikroorganizama u biljku. 

Također smolu koristimo kod cijepljenja (navrtanja) voćaka. Može se koristiti za vrijeme mirovanja biljke, kao i za vrijeme vegetacije. 

Smolu kistom nanesemo na mjesto cijepljenja kako bi se napravio homogeni sloj. Omogućuje dobro zarastanje tkiva i biljke štiti od infekcija. Možemo je primijeniti na svim vrstama biljaka za zaštitu (zatvaranje, zarastanje) različitih oštećenja kod obrezivanja, sječe i lomova od vjetra, tuče…Primjenjujemo ju za suha vremena .

NOVO!! Praktičnije pakiranje za maslinare.

Za vinograde biramo Plantella Organik za vinograde jer ima i dodano željezo koje smanjuje pojavu kloroze te bentonit i zeolit koji učvršćuju biljno tkivo i jačaju otpornost biljke .