Povrće zimi - napravivrt.hr
Search
Search

Povrće zimi

28. 12. 2018
Došla je zima, a s njom i niske noćne temperature s pokojim sunčanim danom, kada temperatura poraste. U vrtu je ostalo još dosta biljaka koje je potrebno zaštititi od hladnoće ili ih obrati.

Temperature ispod ledišta uzrokuju smrzavanje i brzo hlađenje zemlje. Rast je usporen i postupno se zaustavlja. Neke biljke, koje možemo naći između kupusnjača i salata, i dalje ostaju u vrtu i čekaju da ih oberemo ili čekaju toplo proljeće da odu u sjeme.

Salate

U našim vrtovima najčešće možemo pronaći različite sorte salata, od Brune d'Hiver ili lisnice, kao što je Iceberg. Uglavnom preferiramo one s manjom glavicom. Uvijek se u vrtu nađe i sorta radič ili Palla rossa. Često zaboravimo na tržaški salatnik koji nam nudi listove za rezanje. Otporni na niske zimske temperature su rikula i matovilac.

Kod kasne sadnje problem može biti u tome što se biljke nisu dovoljno razvile, a zima ih je iznenadila tek kada su dobile tri prava lista. Takve biljke zaštitimo agrokoprenom koja će donekle smanjiti utjecaj mraza.

Veći problem predstavlja toplo vrijeme u kasnu jesen. Tada biljke lijepo napreduju, ali su i podložnije dobivanju bolesti i propadanju vanjskih listova, što je često posljedica mraza. Oko njih rastresemo slamu koja je izvrstan izolator tla i biljaka. Pojedine biljke možemo zaštititi plastičnim zvonom koje dobro zadržava vlagu i toplinu.


Kupusnjače

U ukrasni vrt svakako spada ukrasni ljubičasti kelj koji pruža lijep izgled vrtu kada je sve pokriveno snijegom. Društvo mu prave i zeleni lisnati ili kovrčavi kelj te prokulica, koji sadrže obilje vitamina. Redovito uklanjamo žute listove, a zdrave zelene koristimo za kuhanje. Prokulice beremo od dolje prema gore. To su visoke i snažne biljke kojima je potreban oslonac (štap) kako ih snijeg ne bi slomio. Vani mogu ostati cijelu zimu.

Problem mogu predstavljati ptice koje se njima hrane pa preporučujemo da mrežu namjestite na oslonac i njome prekrijete sve kupusnjače. 

Lukovice i korjenasto povrće

Novoposađeni: zimski češnjak, luk i luk ljutika u fazi su mirovanja. Malč od slame u proljeće će brzo zagrijati tlo i ubrzati rani rast. Zimski poriluk ostao je u vrtu, a ako nije u stakleniku, tada je vrijeme da ga uberemo i iskoristimo. Ako je u zemlji ostalo korjenasto povrće (repa, koraba, crna rotkvica…), potrebno je ubrati ga prije nego zemlja smrzne. 

Priprema tla bez rahljenja

Mnogima se metoda čini kao vrlo dosadna, ali ima dobar utjecaj na strukturu zemlje te floru i faunu tla. Na prazne gredice rastresemo organsko gnojivo Plantella Organik u količini 2 kg/10 m2, zatim položimo sloj kartona na koji stavimo sloj slame. Na vrh posipamo zreli kompost. Ako imamo malo komposta, pomiješamo ga s Plantella Vrtnom zemljom i rasporedimo po vrhu. Na taj ćemo način uništiti sav korov, zemlja će se brže zagrijavati i kada stigne proljeće, moći ćemo započeti sadnju u mekanom supstratu punom hranjivih tvari.