Priprema tla u povrtnjaku - napravivrt.hr
Search
Search

Priprema tla u povrtnjaku

20. 2. 2019

Povrtne kulture trebaju mnogo hranjiva za svoj rast i plodonošenje, zato je prilikom pripreme tla za sjetvu i sadnju potrebno dosta znanja i pažnje.

Kvalitetno i plodno tlo je najvažniji kriterij za uzgoj povrća. Za uzgoj povrća  najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. 


Ako tlo nije prirodno opskrbljeno humusom i nema dobar vodo-zračni odnos mi ćemo morati popraviti situaciju u tlu - gnojidbom.  

Teška tla trebamo izbjegavati zbog malog kapaciteta za zrak, teške obrade i  brzog stvaranja pokorice nakon kiša. Povrtnjak planiramo na pozicijama gdje je dobra odvodnja s blagim nagibom i gdje ima dovoljno svjetlosti i topline za povrtne kulture koje planiramo uzgajati. Suvišak vode u tlu nije poželjan. 

U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje truniti što može dovesti do ugibanje biljaka. Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima. 

Sijati i saditi treba isključivo kvalitetno i deklarirano sjeme i presadnice. Dubinsku obradu tla odradili smo u jesen, a samo u nuždi obradu radimo neposredno prije sadnje.

Uravnotežena gnojidba je osnova zdravog vrtlarenja

Cilj gnojenja ili prilagodbe tla pojedinoj kulturi je da se unesu sve potrebne količine hranjiva biljkama, jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi za rast i razvoj lisne mase i samog ploda. 

Sve te količine hranjiva koje su potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovo bile pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije.

Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari  možemo dobro pripremiti zemlju. Samo one biljke koje rastu ili su posađene  u pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, 

biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti.


Ako zbog želje za što većim urodom pretjerujemo s gnojenjem, možemo u zemlji napraviti pravu pomutnju glede hranjivih tvari. Ta se pomutnja zatim odražava na lošije zdravstveno stanje biljaka. U takvim je slučajevima često teško ukazati na krivca za poteškoće, a zatim još i kemijom liječimo samo posljedice, ali ne i uzrok. 

Stoga je uravnoteženo gnojenje osnova zdravog uzgoja povrća, premda grah možda neće biti tamno zelen, a glavica kupusa neće težiti 10 kilograma. Ipak, iz našeg će vrta nestati korjenove uši, trulež radiča i endivije, a i drugih će štetnika biti manje. 

Nikako ne smijemo zaboraviti da je uravnoteženo gnojenje samo djelić prirodnog vrtlarenja budući da je pored toga potrebno još puno drugih stvari, a osobito naše ljubavi prema biljkama i prirodi.

Koje organsko gnojivo odabrati?

Organska gnojiva su stajnjak, peletirana organska gnojiva, zelena gnojidba, kompost... Stajnjak je jako dobar ali mora biti zreo (fermentiran) i moramo ga dodati u velikim količinama kako bi postigli cilj- stvorili humus i obogatili organsku tvar.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti gnojidbu. Najbolja je zamjena za stajnjak, vrećom od 25 kg mijenjamo učinak 750 kg stajskog gnoja. Pored visoke kakvoće hranjiva koje sadrži, njegova je prednost i lakša manipulacija, a osim toga ne sadrži ni sjemenje korova ni ličinke štetnika i ne sadrži klice bolesti. Peletirana gnojiva nemaju višegodišnje djelovanje, pa se moraju upotrebljavati svake godine u preporučenoj količini koja je navedena na ambalaži. Preporuka je upotreba 25 kg na 175 m2 Plantella Organika.

Upotrebom Plantella Organika u tlo dodajemo određene količine hranjiva (dušika, fosfora, kalija, kalcija). Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke što je za biljku jako dobro. Plantella Organik utječe na stvaranje humusa u tlu, a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla ,stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. Ovo gnojivo sadrži 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu

Ovo je 100 % organsko gnojivo koje se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa).

Pokusima je utvrđeno da su povrtnjaci gnojeni Plantella gnojivima, u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete.