Uzgojimo svoje sadnice - napravivrt.hr
Search
Search

Uzgojimo svoje sadnice

16. 3. 2019
Zimsko razdoblje možemo iskoristiti za planiranje sadnje sadnica za sljedeću sezonu. Započinjemo sjemenjem biljaka kojima je potrebno duže vremena da bi iz njih nastale dobre sadnice. Važno je odvojiti vrijeme za pripremu i uzgoj sadnica odgovarajućim postupkom.

Započinjemo izborom dobrog i kvalitetnog sjemena. Sjeme možemo kupiti ili ga sami preraditi u prošloj sezoni. Ako sjeme kupujemo u specijaliziranim trgovinama, trebamo obratiti pozornost na više stvari: godinu prerade sjemena i stupanj klijavosti, koji bi trebao prelaziti 90 %. Ako želimo sjeme ekološke prerade, tada pazimo da sjeme bude pravilno označeno primjerenim ekološkim certifikatom.

Kako izabrati posude i supstrat za vlastite sadnice?

Sjeme možemo uzgajati u raznim posudama. To mogu biti lončići, kontejneri od stiropora ili plastike s više rupica na dnu. Koristiti možemo i lončiće iz prošle sezone, lončiće od jogurta i sl., samo je potrebno dobro ih oprati i osušiti. Oblik i visina lončića nisu važni.

Za sjetvu svih vrsta povrtnica potreban je kvalitetan specialan supstrat za sadnice. Bio Plantella Start, koja sadrži potpuno prirodan treset. Zemlja iz odgovarajućeg treseta osigurava dobru klijavost sjemena jer zadržava odgovarajuću količinu vode oko sjemena zato što sjeme klija samo uz odgovarajuću vlagu i toplinu. Kada sjeme pokrene prve supke (prvi klicin listić) i korijen, supstrat pruža odgovarajuću podršku kako bi se biljka dobro razvijala.

Supstrat, koji sadrži kvalitetan treset, osigurava dobar protok vode koja se ne zadržava u prevelikim količinama nego samo vlaži područje oko korijena. Zemlja Bio Plantella Start sadrži dovoljno hranjivih tvari da sjeme može proklijati. Kada sjeme proklije i naraste do određene veličine, tada određene vrste povrća (npr. plodovito povrće poput rajčice, paprike, patlidžana…) presadimo ili pikiramo u veće posude jer je biljkama potreban veći prostor za korijenje i nadzemni rast. Kada kalimo sjeme na prozorskoj dasci, posudu prekrijemo prozirnom folijom i tako pospješimo kaljenje. Kada biljka proklije, maknemo foliju.

  • Prirodna specijalna zemlja za sadnice Bio Plantella Start
    Prirodna specijalna zemlja za sadnice Bio Plantella Start

Primjerna temperatura i svjetlost za sadnice

Sadnicama je potrebno što više ujednačene temperature preko dana i noći. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura kreću se od 5 do 10 °C. Što je manja razlika u temperaturi, to će više pogodovati rastu i razvoju sadnica.

Najviše topline zahtijeva plodovito povrće (rajčica, patlidžan, paprika) jer im je za nicanje potrebno oko 25 °C, dok je kupusnjačama (cvjetača, kupus, kelj), salati i špinatu potrebno od 18 do 22 °C.

Važna je i svjetlost jer ne želimo imati sadnice sa slabom stabljikom. Ako imamo slabo osvjetljenje (oblaci, snijeg), snizimo temperaturu i smanjimo gnojenje.Briga za sadnice

Kada sadnice uspješno prokliju, one biljne vrste kojima je potrebno više prostora, (npr. plodovito povrće), presadimo u veće posudice. Koristimo zemlju Bio Plantella Start, koja pruža snažnu potporu korijenju biljaka i dobro upija vodu.

Sadnice polako dobivaju potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, zato ih gnojimo tekućim organskim gnojivom Bio Plantella Vita koje sadrži vitamine i aminokiseline. Vitamini i aminokiseline važni su za otpornost i razvoj biljaka jer sudjeluju kod tvorbe te rasta cvjetova i plodova. Gnojimo ih 7 do 14 dana.

Kada su biljke još male, ne izlažemo ih izravnom suncu. Pazimo da imaju dovoljno svjetlosti i konstantnu temperaturu.

Sjetveni kalendar vlastitih sadnica

Kod uzgoja sadnica sijanje započinjemo onima kojima je potrebno najviše vremena za razvoj prije nego ih presadimo u vrt ili na gredu.

U navedenom sjetvenom kalendaru nalaze se okvirni podatci o sjetvi, presađivanju i berbi prinosa koji se primjenjuju za kontinentalnu Hrvatsku, jer obala ima više temperature i veću količinu svjetla u zimskim i proljetnim danima.


VRSTA
SJETVA

PRESAĐIVANJE NA OTVORENOPRINOSI


rana cvjetača 
sredina siječnja - ožujak 

travanjlipanj - kolovoz


kasna cvjetača 
sredina siječnja - ožujak

travanj - srpanjrujan - listopad


rani kupus 
veljača - ožujak

travanjlipanj - srpanj


kasni kelj 
veljača 

travanjsrpanj


rana koraba 
sredina siječnja - veljača 

ožujak - travanjsrpanj - studeni


celer
veljača - marec

početak travnja - sreda lipnjalistopad


rana salata 
siječanj - ožujak

početak travnja - svibanjlipanj - srpanj


endivija
veljača - ožujak

travanj - svibanjsrpanj


rajčica
veljača - ožujak

svibanjsrpanj - sredina listopada


patlidžan
druga polovica veljače

svibanjsrpanj - sredina listopada 


paprika
ožujak

svibanjdruga polovica srpnja

srpanj - sredina listopada


krastavci
travanj

sreda svibnja - sreda junijadruga polovica srpnja


ljetni poriluk 
veljača - ožujak

svibanjkolovoz - rujan


ružmarin
ožujak- svibanj

travanj - svibanjsvibanj - kolovoz


ljupčac
travanj - svibanj

svibanjsvibanj - rujan