Sijanje i sadnja povrtnih kultura - napravivrt.hr
Search
Search

Sijanje i sadnja povrtnih kultura

13. 3. 2019
Vrtlarska sezona počinje sijanjem sjemena povrća. Sjeme mora biti visoke kakvoće da bi klijavost bila uspješna. U klijališta (manje, zaštićene i kontrolirane površine) sijemo sjeme koje tamo klija i prolazi prvu fazu razvoja prije presađivanja u vrt. 

Prednosti sijanja biljaka u klijališta su:
  •         kontrolirani uvjeti za sjeme ( strerilan supstrat bez korova i bolesti)

  •         svako pojedino sjeme ima jednak prostor za razvoj i rast,

  •         kod presadnje biljaka u vrt manje se oštećuje korijenov sustav,

  •         presadnice prilikom presadnje imaju grudu supstrata na korijenu i prilikom sadnje u vrt lakše podnose novu sredinu

  •         bolja iskoristivost sjemena


Kod sijanja sjemena važna je kvaliteta supstrata, kvaliteta sjemena, kontrolirana temperatura i vlaga. Kod izbora supstrata preporuka je za sterilan supstrat kvalitetnog sastava. Bio Plantella Start  je specijalna zemlja za sjetvu, uzgoj i presađivanje biljaka koja omogućuje brz razvoj korijenovog sustava. Tekstura ovog 100% supstrata od prirodnog  treseta omogućava  idealan omjer  zraka i vode u području korijena.Vlažnost supstrata ne treba biti prevelika, ali mora biti stalna i temperatura oko 20°C. 

Kada biljke presađujemo u pripremljenu zemlju biljke zalijemo Bio Plantella Vitom u dozi 25 ml/10 l vode. Ovo prirodno tekuće organsko gnojivo pomaže da se biljke što prije oporave i lakše podnesu stres od presadnje, jača se korijenov sustav i tako pospješuje bolji imunitet samih biljaka. U vegetaciji biljke dohranjujemo tekućim ojačivačem biljaka Bio Plantella Vrtom. Aminokiseline iz tekućeg gnojiva, porijeklom iz smeđih algi, djeluju na korijenov sustav i biljke su otpornije na bolesti.


Tekuće gnojivo Bio Plantella Vrt razrijedimo u dozi 30 ml/1 l vode i tom otopinom zalijevamo presadnice povrća, a za folijarno prihranjivanje koristimo 10 ml na 10 l vode.

Pri izboru sjemena ili gomolja ukrasnog bilja pripazite na datum proizvodnje, jer staro sjeme ili gomolj neće dati dobre rezultate. Kada sjeme ne sijemo direktno u tlo biramo spremnike (kontejnere) od različitih materijala, a najčešće od stakla, plastike.

Kontejneri od plastike su trajniji i mogu se koristiti više godina i nakon korištenja  mogu se oprati i dezinficirati za sljedeću sjetvu. Prozirnost tih materijala pozitivno utječe na grijanje supstrata sunčevim zrakama što će ubrzati proces klijanja.