Na balkonu moderne su plavo-ljubičasto-bijele kombinacije - napravivrt.hr
Search
Search

Na balkonu moderne su plavo-ljubičasto-bijele kombinacije

29. 4. 2019

U danima, kada nas sunčane zrake podsjete na vruće ljeto, planiramo koje biljke ćemo odabrati za ovogodišnje uređenje balkona i okućnica i o kojih ćemo posebno voditi brigu i njegu. Unatoč maloj količini zemlje, koju će dijeliti sa svojim susjedama u posudama, balkonske biljke mogu bujno cvasti tijekom čitave sezone. Ali za to trebamo najkvalitetniju zemlju, umjereno zalijevanje i najbolja hranjiva.


I ove godine je u agrarijama i vrtnim centrima mnogo novosti oko pelargonija, verbena, visećih petunija, zvončića, pa i ukrasnih korisnih sadnica za mirisne i jestive kreacije na balkonima i terasama.

Ove godine su najviše u modi PLAVI NASADI SA MALO LJUBIČASTE I BIJELE. 

VISEĆE ENGLESKE KOŠARE ostaju još u trendu. Zdjele na tri lanca različitih veličina, izrađene od papira ili kokosovog  vlakna. Upravo  zbog prirodnih materijala lijepo se uklope u  naše okruženje. U takve  posude sadimo biljke s istim potrebama, kao što su: milijun zvončići ili surfinije.Umjesto ukrasnih biljaka možete odabrati i ukusne jagode: slatka i mirisna kombinacija visećih jagoda, koje cvjetaju u tri boje, privlače mirisom i izgledom. 

LISNE MIRISNE BILJKE donesu u sjeni koliko mirisa toliko i boja. Tamnolisna kadulja, zlatni origano, kovrčavi peršin, kiselica, lisnati češnjak i timijan citronasti stvaraju bogate i korisne biljne kombinacije.

BOLJA KVALITETA ZEMLJE - VIŠE CVATNJE: Kada kupujete biljke, nabavite  najbolji supstrat i hranjiva kojima ćete vašim ljepoticama održavati najbolju kondiciju najmanje 6 mjeseci u tim njihovim malim domovima

Odlična podloga za mlade biljke balkona je 5-komponentna zemlja s novom formulom Plantella Balkonia koja sadrži sve potrebne elemente za početak razvoja biljaka, najbolje tresete i zeleni kompost za dobro zadržavanje vode i poboljšanje strukture te sadrži dovoljno hranjiva i aktivatora cvatnje za barem mjesec dana. Korito prije sadnje do vrha napunite Plantella Balkoniom zemljom. Pazite na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama, naročito uspravnim pelargonijama, donji listovi počnu brzo gnjiliti.

BALKONSKIM BILJKAMA TREBA URAVNOTEŽENA PREHRANA: Moramo biti svjesni da balkonske biljke trebaju uravnoteženu prehranu bez gomilanja ili nedostatka hranjiva. Za prihranu najčešće koristimo tekuća gnojiva topiva u vodi, koja omogućavaju da biljka u svakoj fazi razvoja dobije dovoljne količine hranjiva. Za gnojenje cvatućih balkonskih biljaka koristimo jedinstveno visokokvalitetno tekuće gnojivo s dodatcima organskog porijekla, Plantella Cvet. Ono je obogaćeno vitaminima, ekstraktima morskih algi i aktivatorima cvatnje. Sadrži osobito vitamine B skupine (prije svega B1 i B6), koji su važni za veću otpornost i ljepši izgled biljke. Pokusima je dokazano, da Plantella Cvet stvara i više od 30% korijena i više lisnih grana, a s tim i više cvjetova. A i cvatnja traje duže čak do kasne jeseni.

S gnojivom Plantella Cvet na početku sezone rasta biljke prihranjujemo jednom tjedno, a kasnije, na vrhuncu cvatnje, može i dvaput tjedno. Gnojivo pomiješamo s vodom neposredno prije pripreme. Voda treba biti ugrijana na vanjskoj temperaturi. Prehladna voda može uzrokovati oštećenja listova, a prije svega se u većoj mjeri pojavi plutavost.

Milica Sekulić ,stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.