Savjeti za vrtlarenje - Lipanj 2019 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - Lipanj 2019

 • U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika

  28. 6. 2019
  O biljkama u povrtnjaku treba brinuti tijekom cijele godine, a ne samo u trenutku kada nastupi problem.Vrt pratimo iz dana u dan i u njemu nastojimo održati što prirodniji uzgoj povrća.
 • Neke povrtnice trebaju oslonac

  27. 6. 2019
  Zbog širokog izbora povrtnica koje želimo uzgajati, u vrtu lako možemo ostati bez prostora. Srećom, neke povrtnice su visoke, penjačice i osloncem ih možemo podignuti u visinu. Tako na malom prostoru možemo posaditi više biljaka i istodobno ih zaštititi od napada različitih bolesti.
 • Zašto kombiniranje biljaka pomaže u povrtnjaku

  24. 6. 2019
  Mudra kombinacija sijanja i sadnje povrća može biti od velike koristi a ako još kombiniramo povrće s ukrasnim i začinskim biljem, korist je višestruka. Kombiniranje pomaže iskoristiti površinu maksimalno - povećava količinu uroda, štiti od bolesti i štetnika, privlači korisne kukce koji se hrane štetnicima, a bit je što prirodnije i zdravije uzgojeno povrće za prehranu čovjeka.
 • Pomognimo oplodnju i zadržavanje ploda na mediteranskim voćkama

  19. 6. 2019
  Ako smo agrotehničke radnje (gnojidbu, rezidbu, zaštitu…) kvalitetno odradili te nije bilo vremenskih nepogoda cvatnja je bila uspješna i obilna.
 • Kako njegovati biljke tijekom vrućih ljetnih mjeseci

  14. 6. 2019
  Ljeti, zemlju u vrtu treba njegovati i čuvati od jakih sunčevih zraka. Visoke temperature, vjetar i manjak prirodne vlage isušuju površinski, ali i dubinski sloj zemlje. Tla koja imaju dovoljnu količinu humusa lakše se bore sa sušom i manjkom vlage dok su zbijena tla s manjkom humusa pogubna za biljke.
 • Mirisne bourbon ruže

  12. 6. 2019
  Biljka je nastala križanjem kineske (R. chinensis) s jesenskom bugarskom ružom (R. damascena 'Quatre Saisons').
 • Simptomi nedostatka hranjiva na plodovitom povrću - kako pomoći??

  10. 6. 2019
  Cilj ishrane biljaka je osigurati biljkama dovoljne količine lako pristupačnih (vodotopivih) makro i mikroelemenata. Opskrbljenost biljaka mineralnim tvarima ovisna je o usvojenoj količini hranjivih elemenata, ali i njihovoj pokretljivosti, te sposobnosti premještanja unutar biljke. Na kvalitetu povrća i na količinu prinosa direktno utječu tlo, klima, sortiment, agrotehničke mjere (gnojidba, zaštita...).
 • Zalijevanje povrtnjaka ljeti

  9. 6. 2019
  Vruće i suho ljeto zahtjeva važan rad u vrtu - biljkama je potrebno osigurati primjerenu količinu vode, kojom duž biljke teku hranjive tvari iz jednog organa u druge i tako osiguravaju rast, razvoj i plodove.
 • Kalendar radova: Lipanj 2019

  5. 6. 2019
  Svibanj je mjesec kad ima puno radova u vrtu.
 • Brzo rastuće povrće za ljeto

  3. 6. 2019
  Ljeto nikako nije vrijeme da naš vrt ostavimo prazan. Rane proljetne povrtnice ubrane su i pospremljene, a na red dolaze povrtnice koje uspijevaju ljeti. U preradu uključujemo povrtnice koje ljeti vrlo brzo rode, imaju kratku vegetaciju i koje možemo kombinirati ili saditi s ostalim kulturama.