Zalijevanje povrtnjaka ljeti - napravivrt.hr
Search
Search

Zalijevanje povrtnjaka ljeti

9. 6. 2019

Suša uzrokuje stres biljkama

Visoke ljetne temperature znače i ishlapljivanje vode u tlu što u kombinaciji s malo padalina i malom količinom kiše uzrokuje sušu i stres biljkama. Ishlapljivanje zemlje smanjujemo korištenjem pokrova i redovitim okopavanjem jer tako sprječavamo stvaranje kore i pucanje vrtne zemlje. Najviše su na udaru biljke plitkog korijena (salatnice, kupusnjače). Važno je okrijepiti biljke prije početka suše redovitim tjednim zalijevanjem vitaminskim i aminokiselinskim kompleksom Bio Plantella Vita

Tako krijepimo i potičemo metabolizam i stvaranje dijelova biljke koji imaju snažniju fotosintezu te lakše i bolje proizvode tvari potrebne za stvaranje plodova (plodonosne biljke, kupusnjače). Čak i u slučaju tuče koja je u posljednjih godina česta za vrijeme vrućih ljetnih dana, poprskamo sve biljke Bio Plantella Vitom da stimuliramo metabolizam i brže zarastanje nastalih oštećenja.

Navodnjavanje i zalijevanje

Kapljičnim navodnjavanjem dovodimo vodu do biljaka iznad korijena jer su cijevi postavljene uz biljke. Na taj način biljke stalno imaju vodu, ali gredica mora biti na ravnom. Najbolje kapljično navodnjavanje »po domaće« je pomoću boce kojoj odrežemo dno i probušimo čep, potom zakopamo uz biljku. To je dobro napraviti prilikom sadnje. Korisno je posebno kod rajčica koje razvijaju dubok sustav korijenja. 

Biljke zalijevamo navečer ili ujutro, nikako tijekom dana za vrijeme visokih temperatura i to vodom zagrijanom na sobnu temperaturu, nikako iz vodovodnog sustava da ne prouzročimo šok. Plodonosne biljke zalijevamo na razini tla, a ne po listovima jer vlaga i toplina dovode do brze pojave bolesti. Ne zaboravimo da je kod nas tijekom ljeta rosa što je dovoljno vlage za razvoj bolesti. Na prirodan način štitimo ih redovitim prskanjem sredstvom od poljske preslice Bio Plantella NaturZalijevanje je rjeđe, polagano i u više navrata da voda prodre čim dublje (otprilike 30 cm). Kupusnjače i salatnice možemo zalijevati i po listovima. Zalijevamo ih češće jer imaju plitko korijenje. 

U normalnim uvjetima biljke u vrtu, u visokim gredicama i loncima zalijevamo redovito svakih 7 do 10 dana sa 100 % organskim gnojivom od morskih algi Bio Plantella Vrt koje krijepi biljke i korijenje za zdravi rast i sočan plod.

Za vrijeme suše biljke teže primaju hranjiva zalijevanjem, zato ih dodajemo folijarno – prskamo putem listova. U prskalicu dodajemo tekuće organsko gnojivo Bio Plantella Vrt i gnojimo jednom tjedno, posebno plodonosne biljke kojima je potrebno više nutrijenata.

Za balkonske biljke ispod nadstrešnice koristimo korito sa spremnikom vode i tako osiguravamo vodu za duže vrijeme. Na izrazito sunčanim balkonima važno je redovito zalijevanje što znači i ispiranje hranjiva. Kako bi osigurali jednaku bujnu cvatnju gnojimo ih svaki tjedan posebnim tekućim gnojivom s vitaminima i aktivatorima cvatnje Plantella Cvet.

Budući da većinu balkona krase klasične lijepe pelargonije, najbolje je koristiti gnojivo s posebnim sastavom  Plantella Tekuće specijalno gnojivo za pelargonije. Ako imamo posađene surfinije, koristimo Plantella Tekuće specijalno gnojivo za surfinije koje sadrži više željeza, potrebnog nutrijenta za surfinije čije pomanjkanje dovodi do bljedila.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro