Zašto kombiniranje biljaka pomaže u povrtnjaku - napravivrt.hr
Search
Search

Zašto kombiniranje biljaka pomaže u povrtnjaku

24. 6. 2019

Mudra kombinacija sijanja i sadnje povrća može biti od velike koristi a ako još kombiniramo povrće s ukrasnim i začinskim biljem, korist je višestruka. Kombiniranje pomaže iskoristiti površinu maksimalno - povećava količinu uroda, štiti od bolesti i štetnika, privlači korisne kukce koji se hrane štetnicima, a bit je što prirodnije i zdravije uzgojeno povrće za prehranu čovjeka.

1. Iskorištavanje površine za povećanje uroda

Neke povrtnice trebaju puno mjesta da bi plodonosile. Rajčica treba puno mjesta inače neće   dati svoj maksimum u količini plodova a bolesti i štetnici će se razmnožiti. 

Kako bi iskoristili prostor među redovima rajčice možemo posijati npr.rotkvice koje ćemo puno prije ubrati a na tom prostoru smanjti ćemo rast korova. Mnoge salate i rukola mogu poslužiti u istu svrhu a na maloj površini dobiti ćemo više povrća.

2. Zaštita od štetnika i bolesti

Od davnina poznata je korisna kombinacija sadnje i sijanja u povrtnjacima u svrhu obrane od   štetnika i bolesti. Tako su najosnovnije biljke u vrtu neven i kadifice, koje svojim mirisom tjeraju nematode i tako djeluju ozdravljujuće na tlo. Sijemo ih međuredno ili oko cijelog povrtnjaka. Kombinacija s cvatućim biljkama ima i estetski učinak.

Kada sijemo dragoljub njegova svrha je da odbija lisne uši, gusjenice, puževe, mrave i miševe.

Sadimo i sijemo i začinsko bilje koje djeluje ozdravljujuće na tlo i svojim mirisom tjera nametnike (kadulja, koromač, pelin, timijan)..

Veliki problem u povrtnjacima je pepelnica  gljivično oboljenje  koje uzrokuje prijevremeno sušenje biljaka. Za pepelnicu je karakterističan pepeljasti sloj na listovima, a kod vinove loze i na bobicama. Pepelnici pogoduje sunčano i toplo vrijeme te povišena razina vlage u zraku. Pepelnica najčešće napada vinovu lozu, ali i razno povrće, voće i cvijeće. 

Najugroženije su jabuke, jagode, lubenice, dinje, tikvice, grašak, krastavac...Od davnina se koristi sadnJa ruža na početku reda u vinogradu ili uz povrće jer ako se pepelnica pojavi na ruži, to je znak za uzbunu i poduzimanje hitnih mjera za zaštitu vinove loze. Početak tog posla nikako se ne smije odgađati.

Protiv pepelnice, krastavosti  i drugih bolesti učinkovito je i prirodno sredstvo na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur F. Sredstvo djeluje preventivno tako što jača stijenku biljke i na taj način se biljka brani od prodora infekcije.

3. Privlačenje korisnih kukaca koji se hrane štetnicima

Dobro je u svaki slobodni kutak ubaciti cvijet koji će privlačiti korisne kukce u vrt ili začinsko bilje koje djeluje ozdravljujuće na tlo i svojim mirisom tjera nametnike. Kao primjer:

  • Cvjetovi matičnjaka u vrt privlače korisne insekte poput bubamara i pčela. Posađen ispod voćaka jača njihovu otpornost i poboljšava aromu plodova. Posađen ispod breskve, sprječava kovrčanje lista.
  • Mak – privlači osolike muha, koje su prirodni neprijatelj biljnih ušiju.
  • Kamilica – osim što djeluje ozdravljujuće na tlo, poboljšava okus kupusnjačama i krumpiru, u krumpiru ima i utjecaj na zaštitu od krumpirove zlatice, privlači uši pa ih tako odvraća od ostalog bilja Njenu blizinu posebno cijene grašak, krumpir, salata, blitva, špinat, celer, luk i poriluk.
  • Cinije – privlače korisne kukce u vrt.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro