Neke povrtnice trebaju oslonac - napravivrt.hr
Search
Search

Neke povrtnice trebaju oslonac

27. 6. 2019

Zbog širokog izbora povrtnica koje želimo uzgajati, u vrtu lako možemo ostati bez prostora. Srećom, neke povrtnice su visoke, penjačice i osloncem ih možemo podignuti u visinu. Tako na malom prostoru možemo posaditi više biljaka i istodobno ih zaštititi od napada različitih bolesti.

Iako su neke biljke pogodne za penjanje, mnoge od njih dobro bi uspijevale i bez oslonca. Međutim, oslonac ima određene prednosti:

  • biljke podigne od tla tako da nemaju problema s vlagom, a vjetar ih brzo osuši
  • povrtnice imaju više prostora jer do njihovih listova i plodova dopire više sunčevih zraka i biljci ostaje više hrane

Korištenjem oslonca naš će prinos biti veći, plodovi neće biti prljavi, a dovoljan prostor omogućit će plodovima da se lijepo razvijaju i da budu ljepšeg oblika. 

Kakve oslonce koristiti?

Najčešće koristimo drvene štapove, beton ili metal.

Na metalnim se štapovima manje zadržavaju štetni organizmi, stoga ih je potrebno dobro očistiti. Njihova mana je da se ne uklapaju u filozofiju ekološkog vrta.

Vrlo često koristimo fiksne, betonske stupiće između kojih razvučemo žicu. Takav je oslonac stabilan, ali ga ne možemo premještati pa zbog toga ne možemo sastaviti plodored.

Uz takvu vrstu oslonca ne možemo izvesti plodored.

Maštoviti oslonci za ekološki vrt

Maštoviti će oslonci u vrtu izgledati kao koristan ukras i pobrinut će se za lijepu šetnju kroz ukrasni vrt.

Nekoć su kao oslonac za visok grah koristili kukuruz. Kukuruz nije služio samo kao štap, naime, kukuruz i grah se odlično slažu i nadopunjuju. Slično možemo pokušati i danas, ali tako da umjesto običnog kukuruza posadimo slatki kukuruz. Ljetni piknik će tako biti ukusniji, a ručak i večeru ćemo obogatiti okusom. Kukuruz se isto tako dobro slaže s krastavcima i bundevama. Bundeve sadimo uz podnožje kukuruza i graha, izmjenjujemo ih s vrstom krastavaca na osloncu.

Običan korov isto može poslužiti kao oslonac. Odličan je za grašak. Englezi su iz njega pleli prekrasne oslonce i za ostale biljke penjačice, osobito ukrasne trajnice koje se na gredici previše razrastu. Čajote, bodljikave tikvice, koje mogu narasti vrlo visoko, idealne su za pergolu.

Ograde su ljepše ako su prekrivene biljkama. Vrlo zanimljiv oslonac, koji lijepo izgleda u svakom vrtu, možemo napraviti od obične mreže za beton.


Veće lukove postavimo da samostalno stoje i posadimo cvijeće, ljekovito bilje, salatu i kupusnjače. Manje lukove postavimo kao ogradu oko vrta. Na njih postavimo tikvice koje će izgledati kao novogodišnji ukrasi.

Drvenim štapovima možemo načiniti skulpturu od biljaka.

Stari će štap kao oslonac izgledati još ljepše. Tikvice možemo postaviti da se penju po ogradi. Iz korova oblikujemo zanimljiv oslonac za povrće ili ukrasne biljke. 

Kako održavamo oslonac?

Oslonci su prenosioci različitih gljivica, jajašaca ili ličinki štetnika te ih zato prije ili nakon korištenja uvijek dobro očistimo. Drvene štapove ili kolce ostavimo u vrtu jer na njima prezimljavaju korisni organizmi, kao što su bubamare i mrežokrilke. Pomažemo i ježevima, žabama i zmijama kojima hrpa iz oslonca služi kao mjesto za zimovanje.

Štapove u proljeće dobro izribamo i operemo. Ako imamo WAP (uređaj za pranje parom kojim se peru motori automobila), njime možemo jednostavno i detaljno očistiti sve štapove. Budite oprezni da se ne opečete. Ako je moguće, na sličan način svake druge godine očistite i betonske stupove.

Ako nemamo takve uređaje, po osloncima polijemo kipuću vodu. Tako možemo dezinficirati i svu ostalu opremu koju koristimo u vrtu, od lončića do ploča za sjetvu.

Oslonac prije sadnje biljaka zabijemo u tlo da ne bismo oštetili korijenje biljaka koje se u dobro pripremljenoj zemlji brzo razvija.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro