Mirisne bourbon ruže - napravivrt.hr
Search
Search

Mirisne bourbon ruže

12. 6. 2019

To je skupina starijih ruža koje su se u Europi pojavile u prvoj polovici 19. stoljeća. Ime su dobile po otoku Ile de Bourbon, koji se nalazi u Indijskom oceanu istočno od Madagaskara.


Danas se otok zove Reunion i spada pod francusku upravu. Na tom se je otoku 1817. godine pojavila prva Bourbon ruža. Biljka je nastala križanjem kineske (R. chinensis) s jesenskom bugarskom ružom (R. damascena 'Quatre Saisons'). Postupak oplemenjivanja su zatim nastavili u Francuskoj. Danas u svijetu postoji između sedamdeset i sto registriranih sorti Bourbon ruže.

Bourbon ruže dijele se u dvije skupine, penjačice koje bujno rastu, imaju malo trnja i gipke stabljike te uspravni i trnoviti grmovi ruža.

 Za sve sorte iz navedene skupine karakteristični su veliki mirisni cvjetovi. Za većinu je ovih cvjetova karakteristično da nakon prvog cvjetanja još jednom ili čak više puta cvatu, iako manje nego kod prve cvatnje. Unatoč tomu postoje pojedine sorte koje cvatu samo jednom.

Najsuvremenija prihrana Bourbon i svih drugih ruža

Za prihranu možemo upotrijebiti najsuvremenije gnojivo - Plantella Formula 365 – PAMETNO specijalno membransko gnojivo za ruže, kojim je dovoljno gnojiti samo jednom u sezoni. S membranom su obložena hranjiva koja se kontrolirano oslobađaju u zavisnosti od vlage i temperature zemlje. Na taj način točno koliko treba opskrbljuje ruže i djeluje dugoročno svih 6 mjeseci. Zato ih zovemo i pametna gnojiva.

Ovo najsavremenija gnojiva sa produljenim djelovanjem se temelje na tehnološko savršeno izrađenoj membrani, kojom su obložena hranjiva od dušika, fosfora i kalija. Radi kontroliranog i postupnog oslobađanja gnojivo je ekološki prihvatljivije jer ne opterećuje podzemne vode, 5 puta manja je  potrošnja od klasičnih gnojiva i jednostavna uporaba, a najvažnije gnojimo samo jednom godišnje i garantirano je osigurana uravnotežena prihrana vaših biljaka cijelog doba rasta.

Plantella Formula 365 ima pored ruža još i specijalna pametna gnojiva za ukrasni vrt i živice, četinjače i rododendrone te za gust , baršunasto zelenu i snažnu travu.

Redovna prihrana može se obavljati i Plantella specijalnim gnojivom za ruže, barem 3 – 5 puta u vegetaciji, a zadnji put obavezno nakon što završi prvo cvjetanje.

 


Zaštita bourbon i drugih ruža od bolesti i štetnika

Kod nekih sorti u toj skupini najveću poteškoću predstavlja loše zdravstveno stanje. Osobito su osjetljive na gljivične bolesti poput crne pjegavosti i pepelnice ruže te sive pljesni.. Za suzbijanje navedenih bolesti kod ruža i drugih biljki u početku savjetujemo upotrebu potpuno prirodnog sredstva od poljske preslice Bio plantella natur ili super F-R – prskanje treba ponoviti više puta, a u slučaju jakog napada bolest suzbijamo Vivera Quadrisom.

Kod pojave uši, grinja i resičara treba koristiti najprije potpuno prirodan insekticid iz timijana i kleka Bio Plantella Thymi. Thymi se može koristiti protiv štetnika i na drugom bilju – povrću, voću, ukrasnom bilju….U slučaju jačeg napada štetnika preporuča se upotreba proizvoda Vivera karate zeon.

Milica Sekulić ,Stručni savjetnik Unichem Agro