Pomognimo oplodnju i zadržavanje ploda na mediteranskim voćkama - napravivrt.hr
Search
Search

Pomognimo oplodnju i zadržavanje ploda na mediteranskim voćkama

19. 6. 2019

Ako smo agrotehničke radnje (gnojidbu, rezidbu, zaštitu…)  kvalitetno odradili te nije bilo vremenskih nepogoda cvatnja je bila uspješna i obilna.

Poznato je da kod stabala masline (Olea europaea) ne dolazi do 100 % oplodnje cvjetova te da će se samo jedan dio cvjetova oploditi i razviti u plod. Suho vrijeme, blagi vjetar i umjerene temperature pogoduju kako bi oplodnja bila što uspješnija. Južina i kiša ne pogoduju jer prevelika vlaga u vrijeme otvorenih cvjetova ne pridonosi oplodnji. Na vremenske prilike ne možemo utjecati, ali možemo pripomoći dohranom. Plantella tekući bor primjenjujemo folijarno dva tjedna pred cvatnju. Nakon opadanja cvjetnih latica počinje faza zametanja plodova.

Desetak dana nakon toga ponovo primjenjujemo folijarno  Plantella tekući bor i na taj način utječemo na razvoj i zadržavanje zametnutog ploda. Krošnju okupamo prskanjem u dozi 250 ml/ 100 l vode. Tekući bor osim što pospješuje cvatnju, zametanje plodova ovaj mikroelement jača stanične stijenke, sudjeluje u metabolizmu i transportu šećera…

Cvatnju agruma također treba pripomoći jer se često dešava da se nakon cvatnje zametne vrlo mali broj plodova, a dođe i do naglog otpadanja zametnutog ploda.


Protiv stresa od visokih temperatura Bio Plantella Vita


Jako visoke temperature ovih dana ne utječu dobro na vitalnost biljaka. Zalijevajmo ih što kasnije navečer ili rano ujutro, a nikako sredinom dana.

Proizvodi kao što je Bio Plantella Vita mogu znatno pomoći u ovakvim trenucima.

Sadrži vitamine, huminske i aminokiseline. Primjenom ovog tekućeg gnojiva na mediteranskim voćkama (maslina, smokva, vinova loza.ali i na drugim biljkama) pomažemo da voćke lakše podnesu stresne situacije (sušu,vjetrove,nagle promjene temperature..), a jača se i otpornost  na štetnike i bolesti samih biljaka.  Bio plantella Vita vitaminski je kompleks koji pospješuje rast i razvoj korijenja, utječe na kvalitetniji, zdraviji i veći urod. Najbolje je Vitu primjeniti folijarno 250-300 ml/hl vode, a kod navodnjavanja 3-4 l/ha.

Napravite koktel od Bio Plantella Vite i Plantella tekućeg bora tako da pomiješate 25 ml tekućeg bora s 25 ml Bio Plantella Vite na 10 l vode i folijarno prskajte svoje biljke u hladnije doba dana.

Vidjet ćete promjenu u vitalnosti biljaka, ali i u zadržavanju ploda.

Ako se zadrže ovako visoke temperature malčirajte površinu oko voćaka i ostalih biljka . Tako ćete smanjiti gubitak vlage oko korijenovog sustava, ali i smanjiti temperaturu zemlje.

Malč može biti od pokošene trave, slame, sijena, ali i od Plantella ukrasnih kora. Malč ne koristimo kad je kišno vrijeme i puno vlage jer možemo pospješiti razvoj gljivičnih oboljenja pa ga u takvim situacijama uklonimo.


Stručni savjetnik Unichem Agro  Milica Sekulić