Visoke temperature mogu napraviti velike štete u povrtnjaku i voćnjaku - napravivrt.hr
Search
Search

Visoke temperature mogu napraviti velike štete u povrtnjaku i voćnjaku

3. 7. 2019

Visoke temperature i sunčeve zrake mogu uništiti sav naš trud pri uzgoju povrtnih, voćnih i ukrasnih kultura. Biljke stradavaju tako da na lišću i plodovima nastaju ožegotine – mrlje koje umanjuju kvalitetu ploda i stvaraju uvjete za bolesti i štetnike. Pri temperaturama višim od 32 ⁰C rast biljaka se usporava.

Za ublažavanje sunčevog zračenja možemo koristiti mreže za zasjenjivanje ovisno o kulturi koju želimo zaštititi. S mrežama  se intenzitet svjetla smanjuje zavisno o gustoći tkanja za 30-75 %, a tako se snižava  i temperatura. Za povrće i začinsko bilje te većinu cvijeća koje se kod nas uzgaja, preporučen postotak  zasjenjenja je od 30-40 %. 

Za proizvodnju ukrasnog bilja preporučuje  se zasjenjenje od 50 % pa čak i do 80 %. Uz gustoću pletenja bitna je i boja mreže za zasjenjivanje. Za manji postotak zasjenjenja koristi se svjetlo-zelena boja 30 %, dok za zasjenjenja od 75 %  koristi se tamnozelena boja. Međutim boja mreže za zasjenjivanje može biti i bijela, žuta, plava, siva i crna. 

Uzgoj povrća u zaštićenim prostorima - staklenici, plastenici

Preporuka je za zasjenjivanje zaštićenih prostora mrežama ili premazivanjem vanjskih strana plastenika s vapnom. Samo zasjenjivanje nije dovoljno za snižavanje  temperature  u plasteniku. Uz zasjenjivanje moramo koristiti i metodu  provjetravanja, koja će pomoći u proizvodnji jer se temperatura može sniziti s vrućih 40 ⁰C na malo ugodnijih 35 ⁰C pa čak i do 32 °C. U zaštićenim prostorima obavezno se koristi sustav navodnjavanja kapanjem, a zrak se dodatno može hladiti orošavanjem.

Uzgoj povrća na otvorenom

U vrtovima i nasadima povrća također je moguće postaviti mreže za zasjenjivanje, koje sprečavaju pojavu ožegotina i dodatno štite usjev od ptica, koje često u potrazi za vodom čine značajne štete na povrću.

Zasjenjivanje nasada utječe na :

  • bolji i kvalitetniji rast biljaka
  • dužu i kvalitetniju cvatnju 
  • duži period plodonošenja
  • sprječava  palež na plodovima i lišću biljaka
  • potiče se grananje biljke
  • smanjuje se utrošak vode za navodnjavanje
  • veći postotak vitamina u plodovima

Preporuka je i da se plodovi s ožegotinama uklone s proizvodne površine, radi sprječavanja pojave bolesti.

Stimulans za otpornost povrća

Kako bi biljke lakše podnijele visoke temperature upotrijebimo tekuće gnojivo na bazi algi Bio Plantella Vita ili Bio Plantella Vrt. Zalijevanjem ovim tekućim gnojivima potičemo korijen biljke da se lakše bori sa stresom od suše, visokih temperatura i pomaže se usvajanju hranjiva koja se nalaze u tlu.

Biljke duže vremena stvaraju plodove, plod je zdraviji i brže sazrijeva.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro