Prirodno sačuvajmo povrtnjak - napravivrt.hr
Search
Search

Prirodno sačuvajmo povrtnjak

10. 7. 2019

Napokon smo dočekali plodove našeg truda u povrtnjaku. Iz dana u dan plodovi sazrijevaju i redovitom berbom potičemo novu cvatnju i plodonošenje. Trenutna prognoza i ne ide nam u prilog. Izmjenična kiša i sunce mogu nanijeti poprilične štete u našim povrtnjacima. Ukoliko će se tijekom srpnja nastaviti kišni dani, budite spremni na širenje raznih bolesti biljaka. Bolestima najbolje pogoduje kombinacija kiša i vrućina nakon pa stoga budite na oprezu u takvim uvjetima, pogotovo s rajčicama, tikvicama, i drugim plodovitim povrćem.

Kako se bolest na biljkama ne bi dogodila preventivno jačajmo stijenku biljaka prirodnim preparatima.

Mnogi koriste koprivu ali mana je njezin miris nakon dan dva.Postoje i druge biljke koje svojim sastavom jačaju stijenku biljke i ne dozvoljavaju prodor gljivične infekcije i u samo tkivo.

Poljska preslica sadrži i do 80% silicija, a ostalo je kalcij, željezo, magnezij, kalij, sumpor, mangan, selen, bakar, jod, , saponin, glikozid, flavonoidi i vitamin E. Zbog visokog udjela silicija, kalcija, kobalta i drugih minerala vrlo je učinkovita kao sredstvo za jačanje biljaka. Silicijeva kiselina učvršćuje stanične stijenke biljaka koje time postaju otpornije, dok spojevi sumpora djeluju kao zaštita. Djeluje protiv pepelnice, hrđa...Preslicu u prirodi možemo pronaći, ali nemamo je uvijek pri ruci kada nam je potrebna u povrtnjaku.

Linija proizvoda Bio Plantella nudi sredstvo na bazi poljske preslice koje se zove Bio Plantella NaturProizvod je dostupan u bočici sa prskalicom i sredstvo je spremno za uporabu ili u obliku koncentrata pa je potrebno razrjeđivanje s vodom.

Ne zaboravimo i dohranu povrća

Plodonošenje iscrpljuje biljku i ako ne dohranjujemo povrtnjak zaustavit  ćemo novu cvatnju i stvaranje novih plodova. Povrtnjak uzgajamo kako bi jeli što prirodnije i bez kemijskih sredstava tako da nam i dohrana mora biti organska i što prirodnija.

Bio Plantella Vrt je visokokvalitetno tekuće organsko hranjivo od ekstrakata morskih algi s dodanim vitaminima jača biljni korijenov sustav, pomaže  boljem usvajanju  hranjiva i omogućuje zdraviji razvoj, bujniju cvatnju, veći urod i bolju kvalitetu plodova te puniji okus. Biljke zalijevamo svakih 10-ak dana Plantella Vrtom i to u omjeru 100 ml/10 l vode. Pokusi su dokazali da su biljke koje smo dohranjivali  ovim tekućim gnojivom  bile otpornije na bolesti i štetnike te su lakše podnosile stres od nedostatka vode i visokih temperatura tijekom ljeta. Bio Plantella Vrt bit će  od velike pomoći ako biljke uzgajate u vrtnim posudama na balkonima-terasama jer će biljkama osigurati kvalitetan rast i razvoj te smanjiti stres od ograničenog rasta.

Stručni savjetnik Unichem Agro, Milica Sekulić